U Srbiji se godišnje ukrade struja u vrednosti 60 miliona evra

Za samo četiri dana u Nišu, Smederevu, Pančevu, Loznici i Novom Pazaru, u vanrednoj akciji kontrole otkrivena krađa struje u vrednosti 50 miliona dinara. Novoformirano EPS-ovo preduzeće ODS od ove godine uvelo je i zajedničke iznenadne akcije sa 60 montera iz cele zemlje. Procene pokazuju da se godišnje u Srbiji ukrade struje u vrednosti oko 60 miliona evra.

Rezultati vanredne kontrole pokazuju da su struju krala domaćinstva najviše u prigradskim naseljima, ali mnogo masovnije privrednici – u restoranima, na pumpama, u mlinovima i radnjama, a bilo je divlje priključenih i čitavih poslovnih zgrada. Zbog krađe, najveće gubitke na mreži ima Niš – i do 30 odsto godišnje.

Direktor ogranka niške distribucije Darko Bulatović navodi da domaćinstva najčešće kradu magnetom, raznim novim konfiguracijama na brojilu, račvama. "Kada su u pitanju privredni subjekti, takođe. Međutim, naša oprema i tehnika zaista daju rezultate. Ekipe koje smo formirali rade na ukazivanju, na lociranju, skraćivanju procedura i postupaka", dodaje Bulatović.

Tokom zajedničke akcije u jednom danu u Loznici je otkriveno čak 40 krađa. U januaru su na području tog grada pronašli 109 slučajeva neovlašćene potrošnje struje u vrednosti od 26 miliona dinara. Svakodnevne provere se nastavljaju.

"Mi očekujemo da će akcija dati rezultate i da ćemo tim aktivnostima dodatno uticati na smanjenje gubitaka na našem konzumnom području, što je prioritet distribucije u budućnosti", napominje direktor ogranka "EPS Distribucija" iz Lonice Aleksandar Marković.

Neovlašćena potrošnja je krivično delo i samo u Beogradu prošle godine na sudu je završilo 5.000 ljudi.

Sandra Alagić iz beogradske distribucije kaže da cilj akcije nije da se neko javno proziva, već da ukaže da to ne sme da se radi. Milionske su kazne i kazne zatvora do tri godine. "Bilo je poznatih javnih ličnosti, estradnih zvezda, poznatih pekara, poznatih firmi, biznismena. Ali cilj je da se tome stane na put, da se to iskoreni i da funkcionišemo kao sve evropske zemlje", ističe Alagićeva.

Koga uhvate u krađi, ostaje bez brojila i merno mesto se demontira. Kako bi ponovo imali struju, nije dovoljno platiti račune i kaznu. Većina opet mora da traži saglasnost za priključak na mrežu, što dodatno košta.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво