Читај ми!

Sindikalci nezadovoljni novim nacrtom zakona o platama

Reprezentativni sindikati javnog sektora dobili su novi Nacrt zakona o sistemu plata u javnom sektoru sa kojim se ne slažu.

Sindikalci su zakazali sastanak sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem u subotu i očekuju da nađu zajedničko rešenje.

"I prošli put smo dobili tekst zakona u kome je stajalo - minuli rad u skladu sa Zakonom o radu, pa nije usvojeno. Šta je garancija da će ovog puta biti drugačije? Ko to nama garantuje da će se postupiti po onome što je napisano ? Ako već jednom nije - možda neće ponovo. I dalje ima dosta stvari u ovom zakonu koje su sporne, sa kojima se sindikati ne mogu saglasiti", rekao je Zoran Savić, predsednik Samostalnog sindikata zdravstva.

Na konferenciji za novinare koju su organizovali centrala reprezentativnih sindikata SSSS i granski sindikat Nezavisnost najavljeno je da će oni odustati od planiranih sindikalnih akcija ukoliko svi njihovi zahveti budu ispoštovani, a kao upozorenje za sutra su najavili štrajk od 11 do 12 sati.

Nezadovoljni su, kako kažu, načinom na koji se donosi taj zakon i predloženim rešenjima i tvrde da nisu uvaženi svi njihovi zahtevi.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Dragan Savić rekao je novinarima da će štrajk upozorenja sutra održati sindikati javnog sektora, a da će im se priključiti i drugi sindikati koji nisu članovi Nezavisnosti i Saveza samostalnih sindikata.

Objašnjavajući šta se navodi u Nacrtu zakona i zbog čega su sindikati nezadovoljni, Savić je rekao da su rešenja koja regulišu minuli rad i naknade sada odgovaraju sindikatima, ali nisu zadovoljni predlozima koji se odnose na topli obrok i regres, kao ni predlogom da osnovice za rad u jedinicama lokalne samouprave budu različite.

Sindikati javnog sektora poručuju da neće prihvatiti dalje umanjivanje prava zaposlenih i da će se zalagati da se za isti rad obezbedi i ista zarada, kao i da neće pristati na manja prava od onih koja su garantovana Zakonom o radu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво