Prevremena penzija na popravnom?

Inicijativu sindikata da se preispita zakonsko rešenje o prevremenim penzijama i primeni kaznenih poena podržava Socijalno-ekonomski savet. Osnovni zahtev je da umanjenje penzija ne bude trajno. Nadležnima sledi novo preračunavanje efekata penzijskog zakona.

Da prevremena penzija ode na popravni, najvažnije je onima koji zbog stečaja ili loše privatizacije iz preduzeća odlaze posle decenija rada, sa malim šansama za novo zaposlenje.

"U ovoj fabrici sam proveo 40 godina i šest meseci radnog staža. Ostala je jedina mogućnost da idemo u tu prevremenu penziju, iako nije bila naša želja, zbog umanjenja same penzije", kaže bivši radnik "Budimke" Radomir Matić.

Umanjena penzija muškarcu sledi ako nema 65 godina života, a žena 61. Svaki nedostajući mesec smanjuje je 0,34 odsto. To ne važi jedino ako neko ima 45 godina staža.

"Naš predlog je da se to preispita i da se sukcesivno svake godine trajni procenat umanjenja skine za one godine koliko čovek napuni godina starosti", kaže Ljubiša Nestorović iz Saveza samostalnih sindikata.

Tako bi od trenutka kada dostigne propisane godine starosti, svako primao punu penziju. Prema podacima fonda, u prvoj godini primene kaznenih poena, oklevalo se sa odlaskom u starosnu penziju.

"Nesporno je da je u 2015. godini broj podnetih zahteva bio manji, broj lica koja su ostvarila pravo na penziju je manji za nekih 23 do 24 odsto", kaže Vladimir Stanković iz Sektora ostvarivanja prava Fonda PIO.

Namera reformskog zakona i bila je da se penzionisanje odloži, procenjivalo se da će kazneni poeni za deset godina primene – budžetu uštedeti 185 milijardi dinara. Ima li prostora za novu računicu nadležni tek treba da odluče, ali predlog traže i od onih koji bi da se zakon menja.

"Sa svim onim efektima i analizama koji treba da budu u sastavu te inicijative, i onda će se Ministarstvo rada kao resorno ministarstvo izjasniti o tome", kaže pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić.

Da li će prevremena penzija postati i privremena, za sada niko ne može da kaže. Zna se da je u takvu penziju otišlo oko 8.000 ljudi, čak četvrtina njih ima maksimalno, trajno umanjenje penzije od 20,4 procenta.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво