Otvorena Ulica Srđana Aleksića u Beogradu

Deo Ulice doktora Ivana Ribara na Novom Beogradu od danas nosi ime Srđana Aleksića – mladića koji je ubijen 1993. godine u Trebinju, dok je pokušavao da odbrani svog prijatelja i sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića. Ploča sa Srđanovim imenom otkrivena je na 23-godišnjicu njegove smrti.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić i autorka dokumentarnog filma "Srđo" Sanja Dragićević Babić zajedno su otkrili ploču sa nazivom Ulice Srđana Aleksića, a otkrivanju je prisustvovala i porodica nastradalog.

"Na umrlici koju je njegov otac potpisao kada je Srđan Aleksić ubijen, pisalo je da je umro vršeći ljudsku dužnost. To je zaista tako, Srđan je vršio ljudsku dužnost i bio je čovek", rekao je Vesić.

Vesić je naveo da Srđan Aleksić ima ulicu u Pančevu, Novom Sadu, Tuzli, Sarajevu i Trebinju i istakao da mladi mogu da uče na njegovom primeru.

Ploča sa nazivom ulice Srđana Aleksića otkrivena je na Novom Beogradu (bivša Ivana Ribara 13), na 23-godišnjicu njegove smrti.

Vesić se u ime Skupštine grada izvinio Beograđanima i njegovoj porodici što se čekalo tri godine da se tabla otkrije u Beogradu.

"Njegovo delo će nastaviti da živi ako budemo učili na njegovom primeru i ako ne bude ostalo samo na tome da ima ulicu", rekao je Vesić.

Srđanu Aleksiću, naglasio je, dugujemo da ga se sećamo i da učimo iz njegovog primera.

Novinarka RTS-a Dragićević Babić pročitala je poruku Srđanovog oca Radeta Aleksića, koji nije mogao da prisustvuje otkrivanju ploče.

"Beograd i Beograđani su plemeniti ljudi-heroji kada su u svoje okrilje primili našeg Srđana, jednu blagu i iskrenu dušu, hvala od srca", naveo je Srđanov otac.

Dragićević Babić je rekla da je film "Srđo" napravila 2007. godine, koji je sve podsetio na plemenitog momka iz Trebinja koji nam je vratio veru u ljudskost i svima sada služi za primer.

"Dao nam je lekciju iz ljudskosti i hrabrosti i ostavio poruku da je uprkos svemu najvažnije biti čovek, što je, kako se čini, u današnje vreme i najteže", naglasila je novinarka.

Istakla je da će na njegovom primeru buduće generacije znati da nije bitno ko je koje vere i nacionalnosti, već da smo ljudi.

"Neka sećanje na Srđu živi i kao što je rekao njegov otac – važno je biti čovek pa i po cenu koju je Srđan platio i zato što u svakom dobrom čoveku živi bar deo Srđana", dodala je.

Srđanova sestra od ujaka Lidija Ristić zahvalila je svima koji su doprineli inicijativi da i Beograd dobije ulicu po Srđanu Aleksiću.

"Posle toliko vremena ljudi ga još pamte i ostala je, bez obzira na to šta se dogodilo, lepa uspomena na njega", rekla je Lidija Ristić.

Ristićeva je naglasila da je lepo i važno nekome uputiti lepu reč ili pomoći, a kamoli dati život za njega.

"Familiji je veoma važno što je iza Srđana ostao neki trag", dodala je Ristićeva.

I u Pančevu je obeležena godišnjica smrti Srđana Aleksića, polaganjem cveća na spomen-ploču posvećenu ovom mladiću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво