Čajetina, ko je zakazao u lancu bezbednosti hrane?

U užičkoj bolnici danas je zadržano još pet, uz jučerašnjih devet pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi trihinelom. Kako se procenjuje da je zaraženo suvo meso divljih svinja jelo više od 300 ljudi, najviše iz čajetinske opštine, a period inkubacije traje do 45 dana, broj zaraženih verovatno nije konačan. Užički Zavod za javno zdravlje prijavio je epidemiju na tom području, a potrebne mere preduzimaju se još od prvih sumnji da je reč o trihineli.

Među četrnaestoro pacijenata koji su na lečenju, u užičkoj bolnici je i petoro dece.

"Jela su sva naša deca jer smo bili 100 odsto sigurni da je meso u redu", kaže Milan Joksimović iz Čajetine.

Načelnica Dečjeg odeljenja Dara Savić Božović ističe da su preduzete sve mere.

"Očekujemo da će ovo oboljenje imati pozitivan ishod, povoljnu evoluciju, a eventualne mogućnosti komplikacije biće svedene na minimum" objašnjava Savić Božović.

Mnogima i dalje nije jasno kako je osušeno meso dve divlje svinje moglo da izazove takve posledice i ko je u lancu bezbednosti hrane zatajio, jer se meso nije našlo u prodaji već je podeljeno među učesnicima lova.

Predsednik Lovačkog udruženja Čajetina Milovan Knežević kaže da je lično odneo uzorke u Veterinarsku stanicu u Čajetini.

"Predao sam uzorke i platio da se uradi digestija, najsavremeniji način pregleda, za šta nam je veterinar izdao potvrdu da je meso ispravno i da može da se koristi", objašnjava Knežević.

U Veterinarskoj inspekciji kažu da lovci nisu poštovali proceduru i da je pregled morao da se uradi u lovištu.

Načelnik Republičke veterinarske inspekcije Zoran Ivanović ističe da se, kada se izvrši pregled odstreljene divljači na lovištu, vrši identifikacija tog trupa i da veterinar stavlja veterinarsku oznaku, žig, koji garantuje bezbednost.

"U ovom konkretnom slučaju to se nije poštovalo, nije prijavljen odstrel veterinaru kako bi se izvršio pregled na samom lovištu", kaže Ivanović.

U Zlatiborskom okrugu u poslednjoj deceniji do ove zabeležene su samo dve porodične epidemije trihinele pre pet godina, a na području republike prošle godine ih je bilo osam sa 61 obolelim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи