Srbiji od UN 40 miliona dolara za izbegličku krizu

Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji predstavio je Regionalni plan odgovora na izbegličku i migrantsku krizu u Evropi, u skladu sa kojim je za Srbiju izdvojeno oko 40 miliona dolara za 2016. godinu.

Plan koji pokriva istočnomediteransku i zapadnobalkansku rutu, objavljen je juče u Ženevi pod pokroviteljstvom UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), i poziva na pružanje pomoći Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Turskoj u rešavanju potreba izbeglica i migranata tokom ove godine.
 
Stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je, predstavljajući plan u Beogradu, rekla da pomoć obezbeđena putem tog plana uključuje humanitarnu pomoć i pružanje srednjoročne razvojne podrške Vladi Srbije za odgovor na potrebe izbeglica i migranata u oblasti zaštite, obrazovanja, hrane, zdravstva i ishrane, logistike i skloništa, čišćenja i podrške lokalnim zajednicama.
 
"Primena tog plana iziskuje punu operativnu saradnju između vlada i agencija UN, kao i nevladinih organizacija", istakla je Vojačkova Solorano.

Kako je navela, cilj Plana je nadogradnja postojećih kapaciteta vlada kako bi se obezbedila zaštita migranata i izbeglica i pristup dugoročnim rešenjima.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vojačkova Solorano je rekla da je plan zasnovan na iskustvu iz 2015. godine, te da će se videti kako će se situacija razvijati.

Kada je reč o iznosu predviđenom za pomoć drugim zemljama u regionu, rekla je da plan još nije finalizovan do kraja i da na to pitanje ne može da odgovori.

"Agencije UN odlično sarađivale sa Srbijom" 

Vojačkova Solorano je otvarajući sastanak za partnere i donatore koji je usledio nakon predstavljanja Plana za Srbiju, rekla da su juče u Ženevi pokretanju regionalnog plana prisustvovale mnoge donatorske zemlje koje su došle da se informišu o potrebama zemljama duž zapadnobalkanske rute u rešavanju hitnih humanitarnih i srednjoročnih razvojnih potreba izbeglica i migranata.

"Ovo je bila i izuzetna prilika da se pohvali i saradnja agencija UN sa Vladom Srbije, kao i sa organizacijama civilnog društva", rekla je Vojačkova Solorano.

Šef predstavništva UNHCR-a u Beogradu Hans Fridrih Šoder ocenio je da je taj plan značajan zato što će uputiti donatore na specifične oblasti u kojima je potrebna pomoć.

Rekao je da su među donatorima vlade iz svih delova sveta, građani, fondacije, privatni sektor...

Takođe je rekao da su agencije UN u 2015. godini odlično sarađivale sa vlastima u Srbiji i izrazio nadu da će se to nastaviti u ovoj godini.

Šefica predstavništva IOM u Srbiji Lidija Marković ukazala je da je plan operativni okvir za koordinisanije aktivnosti, ali da uključuje i konkretne mere za podršku migrantima i izbeglicama.

U sprovođenje aktivnosti predviđene planom uključene su UUNHCR i IOM, UNICEF, UNDP, UNFPA, UNWomen, OHCHR, UNOPS, WHO, WFP, kao i 11 međunarodnih i sedam domaćih nevladinih organizacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво