Građansko vaspitanje između obožavanja i reforme

Posle četrnaest godina učenja, građansko vaspitanje je na testu. Ministar prosvete pokrenuo je polemiku o statusu i ovog predmeta i veronauke. Za reformu, ali protiv građanskog vaspitanja, su i predstavnici civilnog sektora.

Generacije đaka o društvu i ali i o problemima koji ih okružuju uče od 2001. Kako kažu, naučili su da razvijaju komunikacione sposobnosti, ali i kako da najbolje zaštite sebe.

"Građansko vaspitanje je veoma značajno, s tim što mogu da se nađu neka druga rešenja, da nauče da sarađuju i da razvijaju sve te vrednosti koje su važne. Meni je značajno jer na jednom mestu mogu da delujem na više njih onako kako bih ih inače savetovala pojedinačno u radu kao psiholog", navodi profesorka građanskog i školski psiholog Suzana Deretić.

Nedovoljno i ne na pravi način, smatraju u resornom Ministarstvu. Tačan nastavni plan, ali i knjige iz kojih bi se građansko vaspitanje učilo ne postoje. Nema više ni obuke za predavače, ali je zato predmet za 14 godina unapređen od fakultativnog u obavezan.

Primeri dobre prakse postoje, ali samo tamo gde su nastavnicu uzeli stvari u svoje ruke. Revizija je potrebna, smatraju u ministartsvu, jer do sada nije poznato kakvi su rezultati ovog predmeta u praski.

"Da bi se poboljšao, mora da se otvori jedna široka i otvorena javna rasprava koja će obuhvatiti sve aktere nakon čega možemo da razgovaramo u kom smeru može da ide revizija predmeta, bilo da će ta revizija biti u smeru dodatnih obuka, promena ili dopuna plana i programa ili da će se predmet smanjiti sa 12 godina na četiri", napominje Petar Žmak iz Građanske inicijative.

Za profesorku Srbijanku Turajlić nema dilema - takav predmet mora da postoji u nastavnom planu. Zapadni model treba primeniti i u srpskom školstvu.

"On se predaje najviše u trajanju od četiri-pet godina starijoj deci kao neka vrsti pripreme u njihovoj izgradnji demokratskog društva. Ovde je građansko vaspitanje shvaćeno kao alternativa, kao neko vaspitanje koje će dobiti ateisti. Ne, građansko vaspitanje treba da bude vaspitanje, razumevanje demokratskih procesa i aktivnog učešća u demokratskom društvu", ističe profesorka Srbijanka Turajlić.

Predmet je krenuo od nule, bez kadra, programa i literature. Opstao je trinaest godina, preživeo smenu pet vlada i šest ministara prosvete.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво