Stigao lek protiv hepatitisa C, na potezu država

U Srbiju je konačno stigao lek protiv hepatitisa C koji i lekari i pacijenti nazivaju revolucionarnim. Terapiju za 20 pacijenata obezbedila je farmaceutska kuća koja proizvodi lek. Sada je na potezu država jer je ta terapija, inače standard u mnogim zemljama, neophodna za još mnogo pacijenata kojima nijedan drugi lek protiv hepatitisa C više ne može da pomogne.

U Srbiji oko 80.000 ljudi ima taj virus, koji se prenosi putem zaražene krvi. 

Različitih su godina i zanimanja. Ali sa istim zdravstvenim problemom i istim očekivanjem – da pobede hepatitis C. Najnoviju terapiju počeli su da primaju na Infektivnoj klinici u Beogradu. Prvih nekoliko dana biće pod nadzorom lekara, a potom će lek uzimati kod kuće.

Četrdesetpetogodišnji Gojko Korać kaže da, ako sve to uspe, očekuje početak novog života.

"Smatram da ću se ovom novom terapijom izlečiti, nekako sam optimista", priča uz osmeh Ranko Bojčić, koji ima 60 godina.

Terapiju koja košta oko 50.000 evra farmaceutska kompanija je obezbedila za 20 pacijenata, koji se leče na infektivnim klinikama u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu.

Prof. dr Jasmina Simonović Babić iz Infektivne klinike KCS kaže da su kriterijumi za odabir pacijenata zasnovani isključivo na medicinskim indikacijama.

"Pristup ovoj terapiji kao prioritet imaju naši najteži bolesnici. Ovi lekovi su pokazali uspešnost između 90 i 100 procenata, u zavisnosti od toga o kojoj kategoriji pacijenata se radi", kaže Babićeva.

Sada je na potezu država – odnosno Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja, kažu u Udruženju pacijenata obolelih od hepatitisa "Hronos".

"Ono što je važno da znamo i što ponavljamo jeste da je hepatitis rezervisan za sve nas, pa kada su hepatitisi u pitanju, rizično ponašanje jeste i odlazak kod neproverenog kozmetičara. Nemamo registar, nemamo nacionalnu strategiju", kaže Ivana Petrović iz Udruženja "Hronos".

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je komisija juče završila sa radom i dala sve smernice neophodne za dalju strategiju i kako da se radi, a ta strategija će se u toku godine usvojiti.

"Dogovorili smo se sa farmaceutskim kućama koje to rade da mi budemo prioritet, da odavde krene taj projekat. Plaćamo samo za onoga ko je izlečen, imamo najugroženijih 700 do 1.000 pacijenata i oni će nam biti prioritet za ovu godinu", kaže Lončar

Srbija već dugo na pozitivnu listu lekova koje Fond za zdravstveno osiguranje izdaje o trošku države nije stavila nijedan inovativni lek, pa pacijenti čekaju na terapije koje se u mnogim drugim zemljama primenjuju već godinama. Mnogi, nažalost, nisu dočekali terapiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи