Mladi matematičari: Mnogo rada potrebno za veliki uspeh

Učenici Matematičke gimnazije ponovo su u Srbiju doneli nekoliko medalja sa jednog međunarodnog takmičenja. Za RTS kažu da je za uspeh najbitniji dugotrajan rad i da je najbitnije raditi ono što voliš.

Učenik Ognjen Tošić, osvajač zlatne medalje iz matematike, rekao je da je konkurencija na takmičenju u Kazahstanu bila žestoka, a najjači tim bili su Rusi.

"Oni mnogo rade, vredni su vrlo, imaju odlične škole. Na svim tim međunarodnim takmičenjima su u samom vrhu, pa su i ovde bili najbolji. Naravno, konkurencija su nam bile i komšije sa Balkana - Rumuni, Bugari...", ističe Ognjen.

Osvajač srebrne medalje iz matematike Aleksa Milojević navodi da oni rade i trude se koliko god mogu, a i profesori dosta pomažu.

"Itekako su važne i dobre pripreme, dugotrajni rad je najbitniji za uspeh na nekom takmičenju", dodaje Aleksa.

Odgovarajući na pitanje šta za njih donosi medalja sa međunarodnog takmičenja, osvajač bronzane medalje iz informatike David Milićević kaže da to predstavlja potvrdu dosadašnjeg rada i uloženog truda.

"Takođe, predstavlja i podstrek za dalji rad", kaže David.

Dušan Novičić, koji je osvojio bronzanu medalju iz fizike, kaže da dobar uspeh nije važan samo zarad medalja i takmičenja, već i zarad njihove ljubavi prema nauci i učenju.

Ekipu mladih matematičara su na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" dočekali drugari iz škole.

"Nakon 20 i nešto sati puta, pošto smo imali veliku pauzu, mnogo smo se obradovali kad smo došli na Aerodrom, kad smo ugledali naše drugare koji su nesebično odvojili svoje vreme i došli da nas dočekaju", kaže osvajač zlatne medalje iz matematike Aleksa Konstantinov.

Četvorica osvajača medalja planira da studije upiše na nekom fakultetu u inostranstvu zbog toga što su uslovi tamo, kako kažu, mnogo bolji.

"Mi smo došli u ovu školu kako bismo stekli najbolje znanje. Naš cilj je da odemo negde kako bismo mogli da dobijemo najbolje moguće znanje, pa da se sa tim znanjem vratimo u Srbiju i da pokušamo da to znanje ovde primenimo na neki dobar način", ističe Aleksa Konstantinov. 

Kako kaže, najbitnije je baviti se onim što voliš - nije bitno gde, već je bitno kako to radiš. 

David Milićević ističe da ne želi da ide iz Srbije, već želi da u svojoj zemlji radi ono što želi i nada se da će u tome uspeti.

Na pitanje da li oni samo sede kod kuće i uče kako bi imali što bolje ocene, a ne izlaze ili se zabavljaju, kažu da se trude da naprave balans.

"Naravno da matematika, informatika i fizika predstavljaju najveći deo vremena, ali se u slobodno vreme trudimo da izađemo sa drugarima, odigramo neki sport, pogledamo film", priča Aleksa Konstantinov.

Aleksa Milojević kaže da je u Kazahstanu organizovan i turnir u košarci, gde je ekipa iz Srbije bila najbolja. "Takođe, bili smo treći u razvlačenju konopca, a naš drugar Aleksa je bio najbolji u kazahtanskom rvanju", ističe Aleksa. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво