Neoprezni pešaci, nesavesni vozači

U Beogradu i neoprezni pešak i nesavesni vozač. Snimak koji se pojavio na internetu prikazuje obaranje pešaka u beogradskom Bulevaru oslobođenja, dok je pretrčavao kolovoz mimo prelaza. Srećom, muškarac nije stradao. Sreću su imale i dve učenice Pete beogradske gimnazije.Na pešačkom prelazu ispred škole udario ih je vozač koji je pobegao sa lica mesta. Kasnije se predao policiji i protiv njega se vodi postupak.

Ulicu koju pešaci prelaze kroz podzemne prolaze, 76-godišnji muškarac pokušao je da pretrči. Na snimku se vidi da ga je automobil samo zakačio. Vozač mu je pritekao u pomoć, muškarac je pregledan u Urgnetnom centru i pušten kući.

Dva kilometra dalje - pešaci savesni, vozači nisu. Na pešačkom prelazu ispred Pete beogradske gimnazije, crni "fijat punto" udario je dve učenice i lakše ih povredio. Vozač je, kažu svedoci, u trenutku udesa koristio mobilni telefon i pobegao.

"Kako sam dobio informacije od dece, to je mlađi vozač, i da je držao mobilni telefon, da li je kuckao poruku ili pričao, ne znam," kaže radnik obezbeđenja u Petoj beogradskoj gimnaziji Goran Andrejić.

"Od septembra, ovo je treći put da nam obaraju decu. Na dva slučaja od ta tri su sa mobilnim telefonom", navodi domar u Petoj beogradskoj gimnaziji Zoran Rakić.

Ma koliko verovali da je moguće u isto vreme kucati poruku i voziti - grešite.

"Pri brzini od 50 kilometar na čas, vi pređete 14 metara za jednu sekundu. Da biste pogledali na telefonu ko vas je zvao, to su dve sekunde, dakle 28 metara vi gledate negde a ne ispred sebe. A za tih 28 metara zamislite šta možete da uradite, pa i da udarite pešaka", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kazne su propisane i za pešake i za vozače. Prelazak ulice mimo pešačkog možete platiti i glavom, ili u najboljem slučaju 5.000 dinara. Za one koji koriste mobilni telefon dok voze, kazna je 5.000 dinara ili do 12 godina zatvora ako se pisanje poruka završi tragično.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво