Читај ми!

Danas je Bogojavljenje

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, kada će širom Srbije biti organizovana tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst.

Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava biće organizovano u Zemunu, a, kako je najavljeno, liturgiji u hramu Svetog oca Nikolaja, litiji i osvećenju Dunava i vađenju krsta prisustvovaće patrijarh srpski Irinej.

Vađenje Časnog krsta biće organizovano i u opštini Surčin, a bogojavljenskom plivanju prisustvovaće i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Obeležavanje velikog Hrišćanskog praznika i tradicionalno, 18. plivanje za Časni krst biće organizovano i na Adi Ciganliji, kod restorana Jezero, kome će prisustvovati i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Kako je najavljeno, za Časni krst ove godine plivaće više od 50 takmičara – pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, Svibora i sugrađana, dok će se praznična liturgija održati u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, odakle će krenuti i litija.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst biće organizovano i kod SRPC "Milan Gale Muškatirović" i na Dunavskom keju u Grockoj.

Plivanje za Časni krst biće organizovano sutra, tačno u podne, po treći put za redom i u Sremskoj Kamenici kod stadiona FK "Fruškogorac".

Prethodno će u crkvi u tom mestu biti održana liturgija, a zatim i litija, a u Dunav će sa broda biti porinut veliki ledeni krst.

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno, 14. plivanje za Časni krst, biće održano i na Bagrdanskom jezeru, oko 15 kilometara od Jagodine.

Iako je vreme veoma hladno, i prognozira se ledeni dan, najavljeno je učešće oko 30 devojaka i momaka, članova sportskih klubova, profesora i studenata fizičke kulture, policije, građana iz Jagodine, Paraćina, Ćuprije, Svilajnca, Kragujevca, Batočine.

Pre samog takmičenja sveštenici Crkvene opštine Svilajnac, kraj jezera održaće liturgiju i osveštati krst za koji se pliva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво