Slede ledeni dani, za sada bez većih problema

Saobraćaj širom zemlje otežan zbog snega, naročito na planinskim i seoskim putevima, dok su putevi prvog i drugog reda prohodni. U Medveđi i Leskovcu nestajalo je struje, ali je situacija normalizovana. Dežurne službe u Beogradu na terenu su danonoćno i problema, kažu, nema. Ledeni talas potrajaće nekoliko dana.

U većini krajeva Srbije pada sneg promenljivog intenziteta, a najviše snega palo je na području Pirota, Dimitrovgrada, Zaječara, Negotina, Sjenice, Kuršumlije i Ivanjice zbog čega je potrebna oprezna vožnja, saopštio je AMSS.

Železnički saobraćaj odvija se nesmetano u celoj zemlji i funkcioniše bez prekida i pored snežnih padavina, kažu u Železnicama.

Kako navode, najviše snežnih padavina je na barskoj pruzi i između Niša i Lapova, a u svim stanicama dežuraju ekipe železničara kako bi se moglo brzo i efikasno reagovati u slučaju većih snežnih padavina i eventualnih poteškoća u saobraćaju zbog toga.

I avio-saobraćaj na Aerodromu "Nikola Tesla" odvija se prema planiranom redu letenja.

Tokom snežnih padavina, pista, rulna staza i platforme sa pozicijama za parkiranje vazduhoplova redovno se kontrolišu i proverava se prisustvo snega i leda radi stvaranja uslova za neometano i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Kako kažu u EPS-u, snabdevanje električnom energijom je stabilno, a zbog otežanih vremenskih uslova dežurne ekipe su u svim proizvodnim i distributivnim postrojenjima.

Tokom dana popravljeno je nekoliko kvarova koji su nastali zbog velikih snežnih padavina i olujnog vetra.

Medveđa je ostala bez struje zbog prekida na dalekovodu, ali je nakon osam sati kvar otklonjen. Tokom dana struja je nestala u pojedinim delovima Leskovca.

U Novoj Varoši bilo je teško očistiti automobil, a još teže od snega osloboditi seoske puteve.

"Sneg koji je padao u toku noći napravio je probleme na opštinskim putevima i seoskim sredinama, postoji dosta puteva koji su zavejani, odnosno gde su nameti preko metar visine. Dobar deo puteva je očišćen", kaže Miroljub Šaponjić, direktor Direkcije za izgradnju Nova Varoš.

Izgleda da ni putari u Knjaževcu nisu bili iznenađeni. Putevi u tom kraju prohodni su, uprkos snegu. Problema je bilo oko Ivanjice gde je sneg visok više od pola metra.

U Beogradu sneg još nije na problematičnom nivou. U centru grada, saobraćaj se odvija bez smetnji, a prema tvrdnjama gradske vlasti - zimske službe su na ulicama od sinoć.

"Mi smo i noćas radili, nalazimo se u četvrtom stepenu pripravnosti, a to znači da se na ulici nalazi 160 vozila, 103 kamiona, 24 utovarnih vozila, radimo na 14 punktova. Mi smo sinoć bacili 320 tona soli", kaže gradski menadžer Goran Vesić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je trenutno na ulicama 204 vozila, uz 1.200 ljudi koji rade u tri smene.

Sve linije javnog gradskog prevoza rade u redovnom režimu, nijedna linija ni skraćena i izmenjena, a Beogradske elektrane nastavljaju da greju u režimu 24 sata.

Ministarstvo saobraćaja apeluje na vozače da prilagode vožnju zimskim uslovima i upozoravaju na moguće stvaranje poledice u večernjim i jutarnjim satima. Kako se navodi, službe "Puteva Srbije" cele noći će čistiti puteve kako bi svi pravci bili prohodni.

Auto-moto savez Srbije podseća da je upotreba zimske opreme obavezna na svim putevima u zemlji.

Prema prognozi, sneg će u nekim krajevima Srbije padati i sutra, a ledeni talas potrajaće narednih nekoliko dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво