Šta predviđa novi zakon o policiji

Srbija bi posle deset godina trebalo da dobije novi zakon o policiji. Predlog tog dokumenta sutra će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije. U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je reč o temeljnom zakonu koji donosi novine, pored ostalog, u organizacionoj strukturi ministarstva, oblasti napredovanja, novih sredstava prinude, kontrole rada zaposlenih.

Posle jednogodišnje javne rasprave predlog Zakona o policiji stigao je u Skupštinu.

Među 259 članova i oni kojima se zaposleni dele na policijske službenike, državne službenike i nameštenike. Policajci dobijaju nova zvanja i činove. Ukida se Protivteroristička jedinica i ostaje samo Specijalna antiteroristička jedinica. Pored službene palice, lisica i oružja ubuduće će policajcima na raspolaganju biti i elektrošokeri.

Nadležni mnogo očekuju i od novog sistema karijernog napredovanja koji bi trebalo da spreči preskakanje stepenika.

"Neće više od neposredno višeg rukovodioca zavisiti napredovanje nekog, nego odgovarajuća kompetencija koja podrazumeva i ostvarivanje određenih rezultata u radu i ocenu tih rezulatata, a u krajnjoj liniji i polaganja i obuke za veći stepen. To je nešto što sigurno doprinosi profesionalizaciji", navodi prof. dr Dragana Kolarić sa Kriminalističko- policijske akademije.

Jedna od novina biće i jačanje Sektora unutrašnje kontrole. Policajci, a posebno starešine, biće više i češće kontrolisani. Sekoru će dostavljati svoje imovinske karte, a očekuju ih i testovi integriteta. Profesor Bogoljub Milosavljević smatra da su to stvari koje mogu da pomognu, ali ima i zamerke.

"On je previše skrojen kao oruđe u rukama ministra za disciplinovanje policajaca. U rukama je ministra i njegovog kabineta da rezultate sektora uzmu u obzir. Ili da po njima postupi, ili da jednostvano obustavi čitav napor koji je sektor do tada ucinio. Rezultati njegove istrage da se zanemare", ističe Prof. dr Bogoljub Milosavljević za Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

"O svim merama, aktivnostima i radnjama koje Sektor unutrašnje kontrole preduzima u cilju rasvetljavanja koruptivnih krivičnih dela, on u skaldu sa zakonom o krivičnom postupku o tome obaveštava nadležng javnog tužioca, a čak i zaštitnika građana ukoliko su ispunjeni odgovarajući uslovi", kaže Dragana Kolarić.

Posle usvajanja novog zakona policija bi trebalo da dobije i novog direktora. Dosadašnji , Milorad Veljović, krajem prošle godine razrešen je dužnosti i postavljen na mesto savetnika premijera. Vršilac dužnosti direktora policije je Vladimir Rebić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи