Читај ми!

Ledeni talas u Srbiji, visok snežni pokrivač u Ivanjici i Novoj Varoši

Sneg od juče pada na području centralne, istočne i jugoistočne Srbije. Zbog naglih padavina, na tom području je na snazi narandžasti meteoalarm. U višim predelima Ivanjice palo i do pola metra snega, i neprohodan je put Kumanica - Bele Vode. Dežurne ekipe su na terenu, a u ostalim krajevima putevi su uglavnom prohodni, ali je saobraćaj otežan. Veće padavine tek se očekuju.

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno, mestimično sa snegom uz stvaranje i povećanje visine snežnog pokrivača, više padavina biće u istočnoj, južnoj i centralnoj Srbiji, ponegde stvaranje nanosa, a na krajnjem severozapadu suvo.

Saobraćaj je, inače, usporen zbog zimskih uslova vožnje, a JP "Putevi Srbije" saopštava da su svi putevi prvog i drugog prioriteta prohodni.

U nižim predelima Ivanjice sneg je dostigao visinu od 30 centimetara, a u višim i preko pola metra, rečeno je Tanjugu u preduzeću "Putevi Ivanjica".

Kako navode u tom preduzeću, trenutno je neprohodan put Kumanica - Bele vode, ali su ekipe na terenu i rade na osposobljavanju tog putnog pravca.

Na rašćišćavanju snega u opštini Ivanjica radi pet kamiona i šest mašina.

U Novoj Varošši palo je oko 50 centimetara snega, a u nekim mestima snežni nanosi su i do metar, zbog čega su neka sela blokirana, rekao je direktor novovaroške Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić.

Zaseoci u Jasenovu i Božetići su blokirani, kažže Žaponjić, ali očekuje da će svi putevi biti raščišćeni bez uvođenja bilo kakvih vanrednih mera.

Zbog velike količine snega saobraćaj se na gotovo svim putevima u tom kraju odvija otežano.

Pomoćnik predsednika opštine Sjenica za infrastrukturu Mikailo Kaličin izjavio je Tanjugu da je u toj opštini napadalo oko 30 centimetara snega i da za sada nema problema.

Prema njegovim rečima, na raščišćavanju snega angažovano je 12 mašina.

Visina snežnog pokrivača u Nišu je 22 centimetra, ali ga nema na kolovozu, javlja dopisnica RTS-a.

Pre najavljenih padavina niške ulice su preventivno isprskane tečnošću a tokom noći je bačeno i 50 tona soli. Saobraćaj se odvija bez većih problema, a dve linije gradskog saobraćaja su delimično skraćene.

I na putu ka Sofiji i auto-putu Niš–Beograd saobraćaj je bez zastoja, ali putari upozoravaju na dodatan oprez.

Pod težinom snega na granama u Nišu su pala tri drveta. Nadležni, vatrogasci i komunalno preduzeće "Medijana" su tokom noći drveće isekli i sklonili sa ulica kako bi se omogućio nesmetan saobraćaj.

Dopisnik RTS-a podseća i da voda u Svrljigu i dalje nije za piće.

Sneg je u Medveđi izazvao prekid na dalekovodu zbog čega je celo područje opštine bez struje.

Svi putevi u Rasinskom okrugu su prohodni. Sneg koji od sinoć pada usporava saobraćaj, pa su evidentirana i autobuska kašnjenja iz planinskih sela kruševačkog kraja. Prohodni su i svi prilazi Kopaoniku, javlja dopisnik RTS-a.

Iz pravca Brzeća prema turističkom centru Sunčani vrhovi ima na kolovozu ugaženog snega visine do pet centimetara pa se preporučuje oprezna vožnja uz obaveznu upotrebu zimske opreme, pre svega lanaca. Na punktu Srebrnac, danonoćno dežura dvanestočlana ekipa "Kruševac puta" koja održava ovu deonicu prohodnom.

Na Kopaoniku pada sneg a visina belog pokrivača dostigla je 60 centimetara. Temperatura je minus 12 a magla smanjuje vidljivost na 200 metara. Duva pojačan severni vetar brzinom od četiri metra u sekundi sa udarima i do devet metara u sekundi.

Gradonačelnik Jagodine i komandant Štaba za za vanredne situacije Ratko Stevanović kaže za Tanjug da sneg koji od noćas pada u tom gradu i na području Pomoravlja, osim što otežava saobraćaj, ne pravi druge probleme. Snebdevanje strujom, vodom i gasom je uredno. Snega ima oko pet centimetara i topi se, a na kritičnim mestima, kao što su mostovi, posipa se rizla.

Slobodan Šolević, zamenik gradskog Štaba za vanredne situacije, rekao je da zbog najavljenih niskih temperatura i padavina ostaje na snazi preporuka nadzora Zimske službe i Direkcije za puteve da "Beograd put" i ostala javna preduzeća i dalje budu u četvrtom stepenu pripravnosti.

Menadžer grada Beograda Goran Vesić poručuje da je prestonica spremna na svaki sneg - 164 vozila je na ulicama, a bačena je i so kako ne bi nastao led, rekao je Vesić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Problem može biti vetar koji vraća sneg na kolovoze. Objašnjava da se sneg čisti čim počne da pada na ulicama prvog prioriteta, tj. tamo gde ide gradski prevoz, a da se zatim čiste ulice drugog, pa trećeg prioriteta. Ako, međutim, vetar vraća nanose, službe moraju da se vraćaju i čiste ponovo ulice prvog prioriteta, ističe Vesić.

"Biće sve počišćeno, ali od vremenskih uslova zavisi kojim tempom", rekao je Vesić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво