Читај ми!

Stručnjaci poručuju: Ipak sačuvajte svoje radne knjižice

Od nove godine, poslodavcu prilikom zaposlenja više ne dajemo radnu knjižicu. Podaci o radnom stažu i uplaćenim doprinosima od sada će se čuvati u Elektronskom registru. Ipak, upućeni poručuju da, za svaki slučaj, treba sačuvati radnu knjižicu kao podsetnik gde ste radili.

Potraga za poslom više ne počinje popunjavanjem radne knjižice. Na vest da će se podaci, nekada beleženi olovkom, od sada čuvati elektronski, građani reaguju različito.

Pojedini sumnjaju u baze podataka i strahuju od virusa u softverima, dok drugi smatraju da je elektronska evidencija dobra.

Da ste bili zaposleni, pored radne knjižice, dokaz je i Ugovor o radu. Da su doprinosi i uplaćivani - M4 obrasci. Stručnjaci ipak poručuju - sačuvajte radne knjižice.

"Radna knjižica će u tom trenutku biti samo vama pomoć da obezbedite nedostajuće podatke odnosno neka vrsta podsetnika gde ste radili od kad do kad, da biste lakše pribavili dokaze da ste zaista tu i radili", ističe Ivan Radak iz NALED-a.

Bojazan radnika od gubitka elektronskih podataka nije opravdana, uvereni su u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

"Kada je reč o našoj bazi, ona je apsolutno bezbedna, sigurna, izrađena u skladu s najvišim standardima koji su trenutno u svetu", napominje Dušica Šorgić, direktorka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Prijava radnika na obavezno socijalno osiguranje moguće je na dva načina. Elektronski, preko portala - za šta su potrebni kompjuter, internet konekcija i elektronski sertifikat. Ako to nemate, umesto vas će, kao i do sada, to uraditi službenik na šalteru. Od juče, na portalu centralnog registra novina i za radnike.

"Konačno će zaposleni moći da iskontrolišu poslodavce da li je tokom prethodnog perioda bio revnostan i uplaćivao im doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Neće se više događati ona situacija da neko dočeka penziju, ode na šalter fonda PIO i tamo bude neprijatno iznenađen", naglašava Šorgićeva.

Centralni registar za obavezno socijalno osiguranje izdaje i uverenja o radnom stažu i uplaćenim doprinosima, kažu, besplatno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво