Doček Srpske nove godine

Srpska nova godina dočekana je na koncertima i uz vatromet širom zemlje.

Doček pravoslavne Nove godine, četvrti put zaredom, organizovan je na Trgu slobode u centru Novog Sada.

Novogodišnji program na centralnom novosadskom trgu počeo je u 20.30 nastupom ansambla "Zorule", nakon čijeg je nastupa na binu ispred Gradske kuće izašao "Garavi sokak".

Koncert Gorana Bregovića počeo je 15 minuta pre ponoći i sa njim su se odbrojale poslednje sekunde pred Novu 2016. godinu.

Kako je ranije najavljeno, za srpsku Novu godinu Nišlije su slušale Svetlanu Ražnatović.

Folk zvezda pred publikom se pojavila kao što je to i bilo planirano u 22.30, a već nakon otpevane prve pesme razrešila je dilemu kojom se niška javnost ovih dana bavila, o ceni njenog koncerta. 

"Koncert je moj poklon vama. Pevam večeras u Nišu bez ikakve naknade", izjavila je Ražnatovićeva pred prepunim gradskim trgom.

Gradski menadžer Goran Vesić ranije je rekao da je postignut "džentlmenski" dogovor da Beograd bude centar Srbije za doček 1. januara po novom kalendaru, a da Novi Sad i Niš organizuju doček srpske Nove godine. U Beogradu je doček proslavljen ponoćnim vatrometom na platou kod Hrama Svetog Save na Vračaru.

U prestonici je održan tradiconalni Gala koncert prvaka, solista, orkestra i hora Opere Narodnog pozorišta povodom pravoslavne Nove godine. 

Doček Nove godine po julijanskom kalendaru organizovan je i u Kosovskoj Mitrovici, a dočeku je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je građanima Srbije iz Kosovske Mitrovice čestitao Srpsku novu godinu, istakavši da "smo ovde, na KiM možda i više nego u drugim delovima zemlje ponosni na ovaj srpski praznik", zahvalivši Željku Joksimoviću što je prihvatio poziv Kancelarije da podeli ovo veče sa građanima KiM i građanima Srbije koji će koncert pratiti preko malih ekrana.

Joksimović je pre koncerta izrazio zadovoljstvo što je u Kosovskoj Mitrovici, gde, kako je rekao, nije bio od 1997. godine.

U okviru proslave tradicionalnog srpskog praznika u ulici Kralja Petra Prvog u Kosovskoj Mitrovici, danas od osam do 17 sati otvorena je Novogodišnja ulica, koja je bila u znaku promovisanja kulturnih i duhovnih vrednosti i nasleđa srpskog naroda u pokrajini.

Doček pravoslavne Nove godine u Pomoravskom okrugu organizovan je na gradskim trgovima u Jagodini, Ćupriji, Svilajncu i Despotovcu, uz nastup folk pevača i vatrometa, a organizovanog dočeka nije bilo na trgovima u Paraćinu i Rekovcu, rečeno je Tanjugu u opštinama okruga.

Julijanski 1. januar je u narodu poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i srpska Nova godina.

Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić, koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво