Preminuo Zaharije Trnavčević

Poznati novinar, autor i voditelj popularne emisije RTS-a "Znanje imanje", Zaharije Trnavčević preminuo je u 91. godini.

Zaharije Trnavčević je preminuo u Beogradu, a vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni, saopštilo je Udruženje novinara Srbije, čiji je bio član i predsednik od 1974. do 1976. godine.

Trnavčević je rođen 2. januara 1926. godine u Šapcu. Završio je učiteljsku školu i bio je učesnik oslobodilačkog rata 1944-45. Novinarstvom je počeo da se bavi 1. decembra 1948. godine u listu Zadruga. Osim u Zadruzi, radio je i u listovima Radnik i Partijski radnik.

Od 1. novembra 1964. do 1987. radio je u Televiziji Beograd, gde je bio urednik. Osim popularne emisije za poljoprivrednike Znanje imanje, uređivao je i vodio emisije Dnevnik, Reflektor, Mandat, Nešto četvrto.

U penziju je otišao 1987. godine. Nakon toga je u televiziji Politika osnovao i uređivao emisiju Četvrta dimenzija, koja se bavila problemom zaštite materijalnih i građanskih prava gledalaca koja su uzurpirana od strane državnih činovnika.

Od 1998. godine vodio je emisiju Znanje na poklon, na televiziji B92.

Trnavčević je bio veliki poznavalac sela i poljoprivrede. Uređivao je i izdavao poljoprivredni kalendar, knjigu Kako pobediti sušu.

Bio je i saradnik Jutela (1990–1992), a doprineo je i utemeljenju programa TV Palma plus u Jagodini i TV B92.

Jedini je dvostruki dobitnik Nagrade za životno delo Saveza novinara Jugoslavije, odnosno Saveza novinara Srbije i Crne Gore "Moša Pijade" – 1988. i 2003. godine.

Dobitnik je nagrade UNS-a "Svetozar Marković" 1971. godine, Nagrade za životno delo UNS-a 1987, kao i Nagrade za životno delo TV B92 2006. godine. 

Bavio se i publicistikom, književnošću i politikom.

Bio je poslanik u višestranačkoj Skupštini Srbije i predsednik Odbora za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo, vodoprivredu i razvoj sela (1990).

Bio je član DS-a, koji je napustio 2010, poslanik DOS-a i savetnik u Ministarstvu poljoprivrede. Tokom 2012. bio je poslanik u Skupštini na listi "Preokret", koju je predvodio LDP.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво