Читај ми!

Zaštita Drine, obaveza i šansa

O Drini se dugo govori kao o dragocenom prirodnom potencijalu, ali se i dalje od nje mnogo više uzima, nego što joj se vraća. U očima stranaca, Drina je jedinstveni biser, pa se broj inostranih turista u Bajinoj Bašti godišnje uvećava za 20 odsto. Bajinobaštani žele da sačuvaju lepotu koja im je data, pa pokušavaju da očiste obale reke i spreče zagađenja. Ipak, još uvek je dug put do njenog spokojnog toka.

Nemac Sebastijan Vinše je na Drinu prvi put došao pre nekoliko godina, zbog posla u hidroelektrani "Bajina Bašta". Od tada, svake godine, iz rodnog Regensburga na obali Dunava, prelazi više od 1.000 kilometara da bi odmor proveo na reci koja ga je opčinila.

"Dobri, dragi ljudi i prelepa reka me dovode ovamo. Jedan od najlepših trenutaka u mom životu je bio kada sam ovde ulovio veliku mladicu, i naravno, vratio je u reku", kaže Sebastijan.

Nemac je veoma ponosan na svoj rodni grad, koji je i na Uneskovoj listi svetske baštine, ali ga ribolov iz snova dovodi na Drinu. Ipak, nerazumljiv mu je nemar prema reci koji sreće.

"Ovde kao da je sve van kontrole. Nije kao kod nas. Mi se striktno moramo pridržavati i svojih ekoloških obaveza, svaki ribar je i ribočuvar, a kazne su ogromne", objašnjava Sebastijan.

U Drini živi 30 vrsta riba, među kojima je i "kraljica reke" - mladica. Ribolovci su saglasni da su neophodne nove mere zaštite, usaglašavanje srpskih i bosanskih zakona i bolji nadzor, kako bi se sprečili krivolov, nelegalno vađenje šljunka, stvaranje deponija i drastično smanjenje ribljeg fonda.

To mišljenje deli i Goran Radović, svetski prvak u pecanju iz 2014. godine.

"Njoj treba pomoći, da bi bilo više mladice, da bi bilo više tog krupnog lipljana, krupnih belih riba. Ovako, mislim da Drina živi svoje najtužnije dane", kaže Radović.

Nešto se ipak menja. Stotine tona komunalnog otpada mesečno odvoze se u deponiju "Duboko", a pripremaju se i rešenja za otpadne vode Bajine Bašte i izgradnja kolektora i kanalizacije u Crvici.

Direktor Direkcije za izgradnju Bajine Bašte Dušan Glišić kaže da će biti obuhvaćena sva privatna domaćinstva i industrijski kapaciteti.

"Na kraju tog kolektora, pre ispuštanja u reku Drinu otpadnih voda, uradićemo postrojenje za prečišćavanje", kaže Glišić.

Drina je reka trofeja, koja je svet osvojila lepotom, regatom, pa i fotografijom Irene Beker. Njena zaštita je i obaveza i šansa - nemački ribolovci na reci Ebro u Španiji godišnje ostave oko milion evra prihoda. Za nešto slično, drinska mladica je najbolji mamac, ali, pre toga, mladica se mora sačuvati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво