Protest novinara ispred Vlade Srbije

U Beogradu se ispred Vlade Srbije okupilo oko 300 ljudi na protestu "Novinari ne kleče/predsedniče vlade, ko je ministar odbrane" i zatražilo smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki B92.

Na ulaz u Vlade Srbije postavljen je plakat sa siluetom novinarke iznad koga piše "jedna novinarka", a novinari su nosili papire na kojima je pisalo "Folow me" i "Novinari ne kleče".

Novinarka Antonela Riha pročitala je proglas u kojem je navedeno da se pored Gašićeve smene traži i da se obezbede uslovi za izveštavanje u javnom interesu, da pre svega nosioci važnih političkih funkcija ravnopravno tretiraju žene.

Zahteva se i da se povodom izjava Gašića oglasi i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovaca i da objasni šta je on to radio u vreme svog mandata.

U proglasu se traži i da se po tom pitanju oglasi poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da kaže odakle mu informacije sa kim se sastaje i o čemu razgovara predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i da kaže da li je Obradović praćen.

U proglasu se traži da se vlasnici, menadžeri i urednici medijskih kuća odupru političkim pritiscima i obezbede novinarima makar minimum njihovih radnih prava.

Riha je kazala da organizatori protesta ne podržavaju dolazak predstavnika političkih stranaka na skupove "Novinari ne kleče" i da bi bilo bolje da rade u javnom interesu i odgovaraju na novinarska pitanja.

Prvi protest, "Novinari ne kleče/Smena Gašića" održan je u Beogradu 7. decembra, nekoliko dana nakon uvrede Gašića, a drugi "Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje", 21. decembra u 10 gradova Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić početkom decembra izjavio je da će pokrenuti proceduru za Gašićevu smenu, ali to još nije učinio, te Gašić i dalje obavlja dužnost ministra.

Protest novinara je i večeras kao i prethodni put održan u nekoliko gradova u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се