Psihičko zlostavljanje postaje krivično delo

Srbija bi u martu trebalo da usvoji izmene Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na porodično nasilje. Najavljuje se uvođenje novih krivičnih dela među kojima je i psihičko zlostavljanje, što bi omogućilo strože kazne i efikasniju borbu protiv nasilnika i bolju zaštitu žrtava.

Dolaze iz različitih sredina i drugačijih su shvatanja i obrazovanja, svaka sa svojom tragičnom pričom koja ih je sprijateljila u "Sigurnoj kući". Posle godina psihičke torture u braku, pretnji, vređanja i ucena, sagovornica RTS-a,  mlada, fakultetski obrazovana žena - rešila je da ima pravo na drugačiji život.

"Nikad nisam valjala, ni za šta nisam valjala, šta god da uradim nikad ništa ne valjam i za sve moram uvek da zaslužim i da budem zahvalna. Kada se trudim, to je dobro sat vremena, pa opet posle ne valjam. Živeti s tim da ne valjate i da nikad niste dobri i da svaka pokret mora da bude iskontrolisan je zaista bolesno", priča žrtva psihičkog zlostavljanja.

Kaže da njen muškarac nije mislio da će ona imati snage da ga napusti. 

"On je mene toliko uništio i smanjio, toliko sam ja bila sićušna i nesposobna, on je verovao da ja nikad neću imati hrabrosti da to učinim i taj poraz da sam se ja usudila, tek to izaziva bes u njemu", navodi žrtva.   

U "Sigurnu kuću" žene najčešće beže od fizičnog nasilja, dok se psihičko zlostavljanje često ne prepoznaje na vreme, ponegde trpi i tumači kao podnošljiva žrtva u odnosu na batine.

"Imamo primer žene koja tri godine nije izašla iz kuće da ne bi naljutila supruga. Kada je posle izašla kaže imala sam utisak da me svi gledaju", navodi Vesna Stanojević, koordinatorka  "Sigurne Kuće".

Psihijatri upozoravaju da se iz začaranog kruga porodičnog nasilja mora izaći, jer nema toga što bi žrtva mogla da uradi ili na šta da pristane, što bi trajno prekinulo zlostavljenje. Kazna je i dalje ono na šta jedino reaguju.

"Oni razumeju zakon sile, pošto je apelovanje na druge principe njima strano sa njima se mora dosta raditi da bi se u njima prozveo doživljaj uvažavanja drugog. U svakom slučaju kazna je najelegantniji način da se oni osveste i da to deluje i na druge", kaže psihijatar u klinici "Laza Lazarević" Milan Milić.

Prema Krivičnom zakoniku i sada su kažnjive pretnje, drsko i bezobzirno ponašanje koje ugrožava članove porodice, a za mart se najavljuju izmene koje će u taj zakon uvrstiti nove vidove psihičkog nasilja.

Milan Antonijević iz Jukom-a kaže da se uvodi proganjanje i seksualno zlostavljanje kao krivično delo.

Jedna od najznačajnijih novina koje se očekuju odnosi se na hitne mere zaštite - treba da omogući da nasilnik u porodici može biti udaljen iz kuće u najkraćem roku, od 24 sata.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво