Vanredno u Knjaževcu, oko 1.500 potrošača bez struje, situacija se popravlja

Zbog ledene kiše koja je padala celu noć više sela u okolini Knjaževca je bez struje. U toku dana oko 6.000 domaćinstava bilo je bez struje ali je 26 sela priključeno na mrežu, tako da je trenutno oko 1.5000 potrošača bez napajanja. Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da se situacija popravlja.

19.25 - Oko 1.500 potrošača u knjaževačkoj opštini još uvek nema električnu energiju, ali stvari popravljaju iz minuta u minut, kaže ministar Antić.

17.40 - Ministar Aleksandar Antić je rekao da će sutra biti angažovano četrdesetak ekipa sa više od 100 montera koji će u toku dana obići svaku kuću. "Ili ćemo im dovesti struju ili ćemo im obezbediti agregate", poručio je ministar. 

17.30 - Ekipe Elektroprivrede iz Knjaževca uz pomoć kolega iz drugih gradova uspeli su da na mrežu priključe petnaestak sela, tako da je bez struje trenutno oko 2500 hiljada domaćinstava odnosno oko 6.000 ljudi, javlja dopisnik RTS-a.

12.10 - Trenutno je bez struje 4.200 domaćinstava u 66 seoskih naselja. Prema proceni sa terena, očekuje se da će do kraja dana struju dobiti polovina korisnika koji je trenutno nemaju. 

11.25 - Na području opštine Knjaževac proglašena vanredna situacija.    

10.55 - Otklonjeni skoro svi kvarovi na visokom naponu, radi se na otklanjanju kvarova na niskom naponu, javlja reporter RTS-a.   

09.00 - Kako RTS saznaje, oko 7.000 seoskih domaćinstava na području Knjaževca je ostalo bez napajanja strujom zbog kvarova koje je prouzrokovao led.

Ledena kiša koja je sa manjim prekidima do sinoć padala u knjaževačkom kraju izazvala je probleme u snabdevanju električnom energijom u velikom broju seoskih naselja zbog čega je na području opštine Knjaževac proglešena vanredna situacija. 

Zbog kidanja provodnika pod težinom nagomilanog leda sinoć je bez električne energije ostalo između 37 i 40 sela na području Vine, Minićeva, u pravcima prema Svrljigu i Boljevcu kao i na potezu od Trgovišta do Kalne.

U ovom trenutku bez električne energije je oko 1.500 potrošača.

Ekipe "Elektroprivrede Srbije" su na terenu kako bi što pre otklonili kvarove i uspostavilonormalno snabdevanje električnom energijom. 

Rad ekipa otežavaju nepristupačan teren kao i nepovoljne vremenske prilike, sneg visine od 40 do 50 centimetara i kiša koja je u poslednja 24 časa samo u Knjaževcu pala u količini od 28 litara po metru kvadratnom.

Ministar energetike Aleksandar Antić došao je u Knjaževac. Poručio je da će i sutra biti angažovano oko 40 ekipa, odnosno 100 montera koji će obići svaku kuću.

"Ili ćemo im dovesti struju, ili ćemo im obezbediti agregat", poručio je ministar i rekao da očekuje da će se u toku sutrašnjeg dana steći uslovi za ukidanje vanredne situacije.

Elektromonteri će raditi i tokom noći.

"Situacija je značajno bolja od onoga što smo imali tokom dana. Ekipe montera su uspele da reše problem u 15-ak najvećih sela a sam Knjaževac nije bio ugrožen kada je reč o snabdevanju električnom energijom", rekao je ministar dodavši da su bez struje uglavnom zaseoci u brdsko-planinskim krajevima.

On je naveo i da se ima jasno definisan plan za ujutru kada će se pridružiti i dodatne ekipe iz Beograda, Kragujevca, Jagodine i Kruševca.

''Apsolutno sam uveren da će u toku sutrašnjeg dana i najudaljenija sela, a podsećam da je Knjazevac jedna od, po površini, najvećih opština u Srbiji sa više od 1.000 kilometara raznih elektroenergetskih mreža, dobiti struju'', reka je Antić.

On je naveo i da je prvobitno bilo u planu da sutra, ukoliko se ne bude rešio problem u svim selima, za one gde to bude problematično obezbede agregati. Međutim, kako kaže, sa stanovišta poslednjih procena veruje da će za sve biti obezbeđena električna energija.

Za razliku od prošlogodišnjeg nevremena koje je samo u knjaževačkom kraju oborilo gotovo polovinu stubova visokonaponske i niskonaponske mreže, led je sada u najvećem broju slučajeva samo kidao provodnike, pa će i monteri, kako kažu, lakše i brže uspeti da saniraju takve kvarove.

Osim knjaževačke opštine, u ostalim delovima Srbije nema problema u snabdevanju strujom.

Pored EPS-a i "Elektromreža" je uvela 24-časovno dežurstvo i pojačala ekipe na terenu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво