Danas je Božić

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar. Patrijarh Irinej služio je liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Proslava Božića, praznika rođenja Isusa Hrista, najradosnijeg događaja u hrišćanskom svetu, počela je u ponoć prvom božićnom liturgijom u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Kao datum Hristovog rođenja, 25. decembar, uveden je u četvrtom veku, u vreme cara Arkadija. Ovaj datum se i danas poštuje, s tim što se on, prema julijanskom kalendaru, poklapa sa gregorijanskim 7. januarom, pa pravoslavne crkve koje poštuju julijansko vreme tog dana slave praznik rođenja Isusa Hrista.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

U pećini u Vitlejemu Marija je u slamu povila novorođenog Spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.

"U isto vreme, nad zemljom izraelskom pojavi se velika sjajna zvezda koja beše neobična stoga što se nije kretala od istoka ka zapadu, već se kretala prema jugu, a ne beše na visini kao sve zvezde već u visini ptičjeg leta", piše u jevanđelju.

Zvezdu su četrdeset dana pratila trojica mudraca, Gašpar, Baltazar i Melkior, i stigavši u Jerusalim, u vitlejemskoj pećini, nad kojom se zaustavila zvezda, poklonili se detetu "kao caru nad carevima i darivali ga zlatom, a potom tamjanom kao Boga i smirnom kao prvosveštenika i učitelja".

Car Irod je, u strahu za svoj presto, naredio da se u Vitlejemu pobiju sva muška deca do dve godine, nadajući se da će među njima biti i novorođeni Isus. Prema jevanđelju ubijeno je 14.000 dece, ali je sveta porodica prebegla u Misir u Egiptu, gde je živela do Irodove smrti.

Patrijarh Irinej služio je liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Pored velikog broja vernika, liturgiji su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i ministar pravde Nikola Selaković.

U svim manastirima i crkvma na Kosovu i Metohiji služena je božićna liturgija. Vladika raško prizrenski liturgiju je služio u manastiru Gračanica.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sa saradnicima prisustvovao je liturgiji u manastiru Visoki Dečani.

Slavljenje u Srbiji

Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Božić je uvek mrsni dan, kome je prethodio četrdesetodnevni božićni post. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca.

U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić. Česnica se za ručkom lomi isključivo rukama, ne seče se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana, koji su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti arhiđakon Stefan.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

U vezi sa Božićem kod Srba postoje brojni, ali u ponečemu i različiti običaji. Međutim, pozdravljanje za ovaj praznik je svugde isto: Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 07. jan 2016, 10:55)
svedska [neregistrovani]

@Hristos se rodi

Vaistinu se rodi. Srecan Vam Bozic.

(četvrtak, 07. jan 2016, 10:20)
Milan Savić [neregistrovani]

Hristos se rodi!

Mir Boziji, Hristos se rodi! Srećan Božić! Molimo se Bogomladencu za mir u našim srcima i u svetu, za zdravlje i slogu. 

(četvrtak, 07. jan 2016, 10:13)
anonymous [neregistrovani]

Mir boziji

Zaboravimo podele izmedju regiona. Crnogorci, Srbijanci, Bosanci... Vreme je da budemo Srbi. Hristo se rodi. cccc

(četvrtak, 07. jan 2016, 09:58)
ivanka [neregistrovani]

ivanka

Hristos se rodi!Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti od srca zelim sretan Bozic!

(četvrtak, 07. jan 2016, 09:44)
Димитрије Пантић [neregistrovani]

Срећа и успех

Православна браћо! Желим вам срећу и успех! Христос се роди!

(četvrtak, 07. jan 2016, 07:50)
Stjepan. M [neregistrovani]

Sretan Božić ( Hristos se rodi)

Poštovani susjedi Srbi,crnogorci i Makedonci i svo ostali koji slavite dan Kristova rođenja po Julijanskom kalendaru želim od srca mir i blagoslov božiji da novorođeni Krist donese u vaše domove !

(četvrtak, 07. jan 2016, 07:14)
anonymous [neregistrovani]

Рођење Христово

Данас ми је диван дан, данас је Христов рођендан. Срећан Божић свим верницима православне вере. Мир Божји - Христос се роди !

(četvrtak, 07. jan 2016, 06:35)
Jovan Mirkovic [neregistrovani]

Mir bozji

" Hristos se Rodi " Svima vernicima koji slave danasnji dan Hristovog Rozdenja, neka je srecan Bozic.

(četvrtak, 07. jan 2016, 02:53)
Miro Markovic [neregistrovani]

Radujmo se, svi zajedno!

Svim Srbima i Srpkinjama pravoslavne vere upucujem svoj tradicionalni pozdrav - Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

(četvrtak, 07. jan 2016, 00:14)
anonymous [neregistrovani]

Lepo

Srecan Bozic svima koji slave. Komsija musliman.