Ruski neuroortoped pomaže mališanima u Tiršovoj

O trošku Ministarstva zdravlja u Srbiji boravi ruski neuroortoped Dmitrij Popkov, koji dolazi iz čuvenog centra "Ilizarov". Jedan od vodećih stručnjaka u dečjoj ortopediji operisao je u Beogradu dvoje dece sa teškim urođenim deformitetima donjih ekstremiteta, a još četrnaestoro je pregledao.

Zbog urođenog deformiteta desne noge, koja mu je bila kraća, i stopala, Marko je već imao 16 operacija. Prvu intervenciju – još sa 14 meseci. Dva puta je na operaciju išao u Rusiju, što je njegovu porodicu koštalo više od 30.000 evra, zbog čega su morali da uzmu kredit.

Marko Mančić (16) iz Zaječara je jutros operisan poslednji put. Zahvalio se doktoru Dmitriju Popkovu, Siniši Dučiću i Ministarstvu.

"Njegovi drugari su igrali fudbal, skakali, a on je sve to morao da gleda. Imao je detinjstvo u krevetu, ali on je veselo dete. Sad je prva srednje, biće uspešan kuvar, nadam se, moći će da hoda, stoji, da živi normalno svoj život", kaže Markova mama Danijela Mančić.

Prvim rendgenskim snimcima posle operacije zadovoljni su i ruski stručnjak i srpski ortopedi.

"Pomažemo u svim komplikovanim slučajevima. Neke, posebno u početku, nije moguće ovde rešiti. Ti pacijenti će dolaziti u Rusiju i neće neće imati samo ortopedski tretman po Ilizarovu, već će se primeniti i savremene metode ugradnje odgovarajućih bioaktivnih materijala", ističe prof. dr Dmitrij Popkov iz centra "Ilizarov" u Rusiji.

Doktor Siniša Dučić, načelnik Ortopedije u Dečjoj klinici u Tiršovoj, ističe da je ideja da najteži pacijenti budu lečeni u Srbiji i da im pomogne doktor koji je najbolji u toj oblasti, a da jedan deo bude u Kurganu. Druga ideja, kako kaže, jeste edukacija srpskih mladih stručnjaka, koju će omogućiti profesor Popkov.

Čuveni ruski neuroortoped u Tiršovoj je jutros operisao još jedno dete koje ima tešku urođenu retku bolest, kod jednog deteta urađena je biopsija kostiju, kako bi se ustanovilo od čega boluje, a pregledao je još četrnaestoro dece koja imaju ortopedske probleme.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво