Odlazak Duška Koraća

"Nikog ne ostavljam ravnodušnim. Svesno provociram. Ja opet pitam za šta nisam bio u pravu? Ne napadaju me zbog neznanja ili zato što ne znam padeže. Napadaju me zbog stavova." Tako je u jednom intervjuu pre nekoliko godina govorio, već za života legendarni sportski komentator. Otišao je jutros, u 61. godini. Naš Duško Korać. Kraljica sporta danas tuguje.

Od trenutka kada je kročio u Televiziju Beograd 1978. godine, nikoga nije ostavljao ravnodušnim.

"Ono što neki gledaoci nikada nisu shvatili, a to je da je on u svaki prenos, svaku rubriku, svaku emisiju unosio čitavog sebe. Tu nije bilo bune, tu nije bilo nikakve posebne želje za nekim isticanjem, jednostavno bio je takav čovek. To se na kraju krajeva videlo i danas kada se saznalo da je otišao", seća se Milorad Đurković, sportski komentator RTV Crne Gore.

Rođen je 1955. godine u Ivangradu, današnjim Beranama, a po završetku Ekonomskog fakulteta, nije se posvetio struci za koju se školovao, zbog toga što je neizmerno voleo sport, kome je posvetio život. Važnija od sporta i novinarstva bila mu je jedino porodica.

"On je po meni bio izuzetan novinar, izuzetan reporter. Njegovi prenosi su bili zapamćeni ne samo po tome kako se pripremao, nego kako je to i radio. On je to radio sa toliko temperamenta, da ste imali utisak da, kada on prenosi, i vi učestvujete u trci, u plivanju, u skijanju. Vi ste jednostavno u tom sportu u trenutku kada on o tome govori", kaže Radmilo Armenulić.

Korać je prenosio sportska nadmetanja na velikim takmičenjima, a posebno ćemo ga pamtiti po prenosima atletike, vaterpola, plivanja, odbojke, zimskih sportova... Njegovi komentari će ostati u analima srpskog sportskog novinarstva.

Duško Korać je ostavio dubok trag u profesiji, pre svega apelujući na jačanje bazičnih sportova, i zbog zalaganja za surovo kažnjavanje za doping. Često je govorio ono što mnogi misle, a nisu smeli ili hteli da kažu.

Sportski komentator HRT-a Drago Ćosić kaže da ga je beskrajno rastužila vest o Koraćevoj smrti jer Duško je uz takođe pokojnog Srđana Kneževića bio deo nove i drugačije generacije koja je zajedno počela da radi na televiziji.

"Bili smo i ostali buntovnici. Najpre zbog načina na koji se delio posao za velika takmičenja u vreme JRT-a i različitih lobija koji su u to vreme vladali, a kasnije i zato što smo počeli da radimo prenose koje naše starije kolege nikada nisu odobravale. Reč je o jednoj strasti, o emocijama pa i izrazito oštrom jeziku. Zbog toga sam siguran da je Duško Korać svoje zvezdane trenutke doživeo kasnije, jer je imao i znanje i moć i sposobnost da bude novinar u pravom smislu te reči. Zbog toga sam siguran da će RTS-u biti potrebno mnogo vremena da pronađe čoveka kvaliteta Duška Koraća", kaže Ćosić.

U sportskoj redakciji RTS-a radio je do poslednjeg dana.

"Čest pamtim njegov savet – informacija je mrtvo slovo na papiru statistike, njoj komentator daje važnost. Često je to govorio. Obožavao je da pomaže mladima i to onima za koje oseti da vole sport. Njegovi saveti su bili neprocenjivo značajni", rekao je novinar RTS-a Radoslav Simić.

Zimske i Letnje olimpijske igre nisu mogle da se zamisle bez Duška. Izveštavao je pet puta sa Letnjih olimpijskih igara i tri puta sa Zimskih. Zbog toga što je bio veoma prepoznatljiv po komentarisanju, jedna strana TV stanica napravila je reportažu o njemu.

Komemoracija povodom smrti Duška Koraća biće održana u petak, 8. januara, u 12 časova u Galeriji RTS-a, a ispraćaj za kremaciju u subotu, 9. januara, u 14 časova na Novom groblju u Beogradu.

Telegrame saučešća povodom smrti Duška Koraća uputili su premijer Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се