Ledena kiša u zapadnoj Srbiji i Šumadiji, ne kretati na put

U zapadnoj Srbiji i Šumadiji počela je da pada ledena kiša, koja se očekuje i tokom noći. Zavejano više sela u Svrljigu. U "Putevima Srbije" kažu da ima dovoljno soli i rizle, kao i da putari rade 24 časa. Beograd spreman za ledenu kišu, poručuje gradonačelnik. Savet vozačima da bez preke potrebe noćas ne kreću na put. Od petka malo toplije.

20.50 - Zbog pucanja cevi u Užicu od večeras je bez vode oko jedna četvrtina domaćinstava u višim zonama grada i prigradskim naseljima.

19.45 - Više svrljiških sela zavejano, vatrogasno-spasilačke ekipe pokušavaju da stignu do mahom starih meštana, javlja dopisnik RTS-a. 

19.30 - Otežan saobraćaj zbog snega i kiše koja se ledi pri tlu, saopštio AMSS.

U većini mesta u Srbiji pada sneg slabog ili umerenog intenziteta, a u zapadnoj Srbiji i Šumadiji, kao i na širem području Beograda mestimično pada kiša koja se ledi pri tlu.

Ledena kiša pada na području Loznice i Valjeva, a očekuje se i u drugim delovima zapadne Srbije, Sremu, Bačkoj i u Beogradu, rečeno je Tanjugu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

AMSS saopštio je da kiša koja se ledi pri tlu u velikoj meri otežava saobraćaj, ali i čišćenje i rad putara.

Iz "Puteva Srbije" kažu da su putari maksimalno angažovani na posipanju soli. V. d. direktora tog preduzeća Zoran Drobnjak apelovao je na vozače da noćas ne putuju bez preke potrebe.

Drobnjak je, tokom obilaska putnih baza duž auto-puta Beograd–Niš, rekao da je oko 15 sati počela da pada ledena kiša na Rudniku, delu Ibarske magistrale, zatim na području Divčibara, Debelog brda i Valjeva ka Bajinoj Bašti.

Prema njegovim rečima, putari su spremni i dežuraju 24 sata, angažovani su svi raspoloživi kapaciteti, odnosno 555 kamiona, 327 mašina (uterivači, grejderi i freze koje čiste sneg) i ukupno 2.170 radnika.

Drobnjak je rekao da su i dalje svi državni putevi prvog i drugog reda očišćeni od snega, odnosno auto-putevi, magistralni i regionalni putevi. Očekuje da će tokom noći ti putevi biti očišćeni i od leda.

U toku noći najviše problema se očekuje na Rudniku, Divčibarama, Debelom brdu, na Čestobrodici i Mečki, rekao je Drobnjak.

Ledena kiša, koja je tokom popodneva padala u Šumadiji, nije izazvala prekide u saobraćaju.

Putari su angažovani na posipanju soli, kako se na kolovozima ne bi stvorila poledica. Sve ekipe Preduzeća za puteve, na devet punktova, bez prestanka čiste državne putne pravce prvog i drugog reda.

I u Kragujevcu su ulice prvog prioriteta prohodne, čiste se i druge saobraćajnice, na terenu je 11 ekipa.

Ledena kiša je padala tokom dana i u Kruševcu i to na snežni pokrivač od 20 centimetara. Požeški kraj i Kosjerić okovali su i sneg i ledena kiša.

U Topličkom okrugu bilo je nekoliko saobraćajnih nezgoda, ali nije bilo težih posledica. Vlasnik šlep-službe u Kuršumliji Dragan Jovec kaže da su bila tri-četiri sletanja sa puta.

U opštini Svrljig više sela je zavejano. Najviše problema bilo je u onima na putu ka Knjaževcu, gde su mašine uspele da se probiju do zavejanih meštana.

S druge strane, vatrogasno-spasilačke ekipe ne mogu da dopru do još pet zavejanih sela, u kojima žive mahom stariji ljudi. Nekoliko osoba prebačeno je u bolnicu u Nišu i zdravstveni centar u Svrljigu.

U opštini kažu da nemaju dovoljno mašina za ove uslove u kojima ni so posuta na puteve ne daje rezultate, jer temperatura celog dana nije bila iznad minus pet stepeni.

Usled zimskih padavina, put u Prokuplju je mnogo klizav, kaže komandir saobraćajne policije u tom mestu Bojan Pešić.

Snežni nanosi su doneli probleme i Nišlijama. Ka gradu se može, ali kroz grad teže.

"Juče je bilo katastrofa, danas se radi loše, stvarno loše, nabacan je sneg na trotoare. Čiste samo vlasnici radnji", kaže jedan Nišlija.

Stanovnici dela Vlasotinca i desetak sela prema Crnoj Travi bili su više od četiri sata bez struje zbog komplikacija nastalih prilikom popravke na dalekovodu, potvrđeno je agenciji Beta u leskovačkoj Elektrodistribuciji. Struje nije bilo od 13.30 do 17.45. 

Jagodinci se žale na prohodnost ulica, a u čačanskom kraju planinarenju po centru grada raduju se samo deca.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić kaže da je dogovor da se u čišćenje uključe i građani, od kojih je tražena i mehanizacija.

Zbog pucanja cevi većeg promera, u Beogradskoj ulici, u Užicu, od večeras je bez vode oko jedna četvrtina domaćinstava u višim zonama grada i prigradskim naseljima. Havarija je napravila kratkotrajni haos u ulici, jer je jak mlaz vode dizao kaldrmu i nosio nanose do centra grada.

Saobraćaj je bio obustavljen, dok cev nije zatvorena i uklonjena kocka i voda sa kolovoza, koji je posut solju. Popravka cevovoda će početi rano ujutru, kako je RTS-u potvrđeno u Javnom komunalnom preduzeću "Vodovod" i očekuje se da će tokom dana snabdevanje vodom biti normalizovano.  

Sneg nije jedini problem stanovnika Valjeva – tokom noći pukla im je i jedna od glavnih vodovodnih cevi. Ipak, u gradu ima vode, a kvar će popraviti – s lepšim vremenom.

Požarevac je u lošijoj situaciji – vodu za piće nemaju mesecima, a zaledila je i ova u cisternama.

Beograd spreman za ledenu kišu 

U Beogradu su očišćene glavne ulice. Grad radi punim kapacitetom, poručuju iz Štaba za vanredne situacije. U svim javnim i javnim komunalnim preduzećima biće zadržan četvrti, maksimalni stepen angažovanja i svakodnevna dežurstva, a sva mehanizacija će biti na ulicama.

Prema rečima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, sve ekipe su na terenu i sve ulice kojima ide javni gradski prevoz su čiste.

"Održavamo ulice prvog prioriteta i čistimo ulice drugog i trećeg prioriteta. Posuli smo ulice natrijum-hloridom i kalcijum-hloridom i treću noć zaredom borićemo se protiv snega, a ulice će biti čiste", rekao je Mali, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije. 

Apelovao je na građane da ne izlaze iz svojih domova i da se što manje kreću s obzirom na to da nas očekuje ledena kiša.

Direktor "Beograd-puta" Ivan Tejić rekao je da se na ulicama nalaze 103 kamiona. Prema njegovim rečima, Beograd je spreman za ledenu kišu, rezerve soli, rizle i goriva su dovoljne.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" funkcioniše bez problema, i autobusi BAS-a saobraćaju redovno, bez većih kašnjenja.

Direktor GSP "Beograd" Željko Milković dodao je da na ulicama glavnog grada saobraća 1.191 vozilo, a od njih su 384 u vlasništvu privatnih prevoznika.

"Tako će biti i sutra, a jedini problem zbog najavljene ledene kiše mogao bi da bude sa elektromrežom, ali smo spremni da tramvaje i trolejbuse, ukoliko se to desi, zamene svi raspoloživi autobusi.

Ujutru prestanak padavina

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić upozorio je da se tokom večeri očekuje sneg koji će tokom noći preći u kišu koja će se lediti pri tlu.

Tokom noći u celoj Srbiji biće oblačno, u većini mesta sa snegom, a pred jutro se očekuje prestanak padavina. Minimalne temperature će se kretati od minus 11 u Timočkoj Krajini do minus pet stepeni u zapadnoj Srbiji.

Vetar je slab i umeren, u Beogradu i Južnom Banatu sa udarima od 12 do 14 metara u sekundi.

Srbiju u sredu očekuje toplije vreme, mestimično sa kišom koja će se ponegde lediti pri tlu, dok će na planinama biti susnežice i snega. Tokom noći i u četvrtak duvaće jači severozapadni vetar, a u nižim predelima očekuju se susnežica i sneg.

U petak se očekuje suvo vreme uz delimično razvedravanje. Do 12. januara biće toplije vreme sa temperaturom oko ili malo iznad prosečnih vrednosti i prolaznim naoblačenjima sa povremenom kišom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво