Zakon ohrabruje uzbunjivače

Pre šest meseci uzbunjivači u Srbiji dobili su sudsku zaštitu koja ih, ukoliko pretrpe odmazdu od onih koje su prijavili, u roku od osam dana vraća na posao.

Miloš Krstić, sekretar osnovne škole u Mladenovcu, otkaz zbog prijavljivanja korupcije i zloupotrebe direktora škole, dobio je dan pre početka primene zakona.

Prvu tužbu sud je odbio jer, kako se navodi u odluci, zakon se u vreme otkaza nije primenjivao. Apelacioni sud u Beogradu poništava prvostepenu odluku i vraća predmet na ponovno odlučivanje.

"Nakon toga viši sud 22. oktobra 2015. donosi rešenje gde se usvaja privremena mera i gde se nalaže Osnovnoj školi "Visa Simić" da me privremno vrati na radno mesto sekretara. Privremenu meru tražio sam 12. juna, što znači da je prošlo nešto manje od četiri meseca", kaže Krstić.

Krstić se na posao vratio sredinom novembra. Kaže da je odnos direktora isti kao što je bio – odmazda se nastavlja, a direktor, ističe, i dalje pokušava da mu na sve moguće načine napravi i poveća ionako enormnu štetu, kako materijalnu tako i nematerijalnu, koju mu je napravio donošenjem nezakonitog rešenja.

Slučaj Miloša Krstića bio je dečija bolest primene zakona. Prema evidenciji portala Pištaljka, do sada je sud na posao vratio pet uzbunjivača.

"U poslednjih par meseci mi beležimo dosta uspešnih slučajeva da su građani koji su prijavili korupciju ili neku drugu zloupotrebu zbog toga trpeli odmazdu, vraćeni na posao, odnosno privremenom merom suda je ukinuto to rešenje kojim je nad njima vršena odmazda", kaže Vladimir Radomirović iz portala Pištaljka.

Zadovoljni primenom zakona, u Ministarstvu pravde, napominju da sud privremene mere često donosi i brže od zakonskog roka, pa se uzbunjivači već posle dva dana vrate na posao.

"Primetili smo da primena nekad ulazi u problem kod druge strane, dakle kod advokata koji podnose tužbe i koji zapravo traže da se zaštite njihovi klijenti zato što im nije dovoljno jasan mehanizam primene zakona", kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Uz dobru primenu ili ne, zakon je svakako motivisao ljude da prijavljuju korupciju, kaže predstavnik Pištaljke Vladimir Radomirović.

"Mi smo zabeležili veliki skok prijava i obraćanja advokatima, ako smo pre primene zakona, na primer u aprilu ili maju imali po 40 takvih obraćanja mesečno, u julu i avgustu to je skočilo na 90 mesečeno. Izlazili smo u susret svima onima koji su tražili pomoć", kaže Radomirović.

Među slučajevima vraćanja uzbunjivača u Srbiji u poslednjih šest meseci, zabeležen je i prvi slučaj vraćanja na posao uzbunjivača koji radi u privatnoj firmi. Odluku je doneo Viši sud u Sremskoj Mitrovici u roku od 48 sati.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи