Srbija pod snegom – radnici čiste puteve, vozačima se savetuje oprez

Sneg u Srbiji pada više od 24 sata, ali će u toku noći u većini krajeva prestati da pada. Uz temperaturu u minusu i jak vetar, pravio je probleme putarima i građanima. Iako se putevi čiste, vozačima se savetuje dodatan oprez, jer kolovoze iznova prekriva sneg. Moguć je i led na putevima u večernjim i jutarnjim satima. U Beogradu i gradovima širom zemlje saobraćaj je veoma otežan.

20.55 - Od večeras Paraćin i okolina nakon deset časova ponovo imaju struju.

20.45 - Problem na putevima prave veliki kamioni i šleperi, zbog čega ima mnogo zastoja, kaže ministar zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić koji je obišao Raški i Moravički okrug.

19.30 - Do sutra ujutru biće očišćene ulice prvog i drugog prioriteta, kaže za RTS gradonačelnik Beograda Siniša Mali i dodaje da je 1.150 ljudi od sinoć angažovano na uklanjanju snega.

17.00 - Nijedna linija gradskog prevoza u Beogradu nije skraćena, kažu predstavnici gradske vlasti i apeluju na građane da čiste sneg ispred svojih zgrada i kuća.

16.30 - Problemi sa snegom i u Čačku – zavejani trotoari i automobili na parkingu. Ekipe na terenu, javlja dopisnik RTS-a.

14.45 - Paraćinska naselja Gloždak, Jagodnjak i deo centra grada su bez struje, zbog zaleđivanja prekidača u trafo-stanici. Dežurne ekipe EPS-a priključuju ih na susedne stanice, javlja dopisnik RTS-a.

14.10 - Čistimo sneg, ali ga košava vraća na ulice, kaže menadžer Beograda Goran Vesić i apeluje na građane da narednih dana budu veoma oprezni i da koriste gradski prevoz, naročito ako nisu iskusni vozači.

13.00 - Saobraćaj na auto-putu kod Ražnja iz pravca Niša ka Beogradu od 12 sati otežan je zbog preprečenog šlepera, saznaje RTS.

Zbog snežnih padavina, pojačanog vetra, manjih snežnih nanosa, snega na kolovozu i pojačanog saobraćaja, česti su zastoji u saobraćaju, a vozače očekuje na pojedinim deonicama i usporena vožnja, posebno na prilazima većim gradskim centrima, saopštio je večeras Auto-moto savez Srbije.

Apelujemo na vozače da imaju više strpljenja, drže veće odstojanje između vozila i da na put kreću isključivo sa zimskom opremom, navodi se u saopštenju.

Železnički saobraćaj odvija se uz teškoće, ali nesmetano i bez prekida, saopštava Medija centar "Železnica Srbije“".

Kod Inđije je jutros autobus skliznuo s puta i udario u prikolicu kamiona. Saobraćaj je bio u prekidu i na auto-putu kod Ražnja iz pravca Niša ka Beogradu, do 14 časova, zbog šlepera koji je prekrečio put. Oni koji su ostali na putu, vožnju su morali da prilagode uslovima.

Najopterećeniji putni pravci su putni pravci prvog prioriteta – auto-putevi i državni putevi prvog prioriteta gde se preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima.

Snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Niša, Požarevca, Valjeva, Beograda, Pančeva, Kosmeta, Novog Pazara, SuboticeBačke, Kragujevca, Rume, Zaječara, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice, Čačka i preporučuje se oprezna vožnja.

Beograd je osvanuo pod prvim pokrivačem snega koji je padao celu noć i, uz udare košave, sve više pada, a hladno i pretežno oblačno vreme sa snegom za danas je prognozirano i za celu Srbiju.

Na temperaturi od pet Celzijusovih stepeni ispod nule, ulice glavnog grada su uglavnom puste. Vožnja gradom je otežana jer ulice, iako su čišćene, sneg koji bez prestanka pada iznova prekriva.

Na gradskim ulicama više je od stotinu ekipa preduzeća "Beograd-puta" koje uklanjaju sneg, a najveće probleme stvara pucanje cevi, izjavili su član Gradskog veća Dragomir Petronijević i direktor JKP "Beograd-put" Ivan Tejić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavljuje da će do jutra biti očišćene ulice prvog i drugog prioriteta.

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu neometano funkcioniše i neprekidno je otvoren za avio-saobraćaj bez obzira na zimske uslove i nevreme, rečeno je Tanjugu u tom preduzeću.

Nakon prvih snežnih padavina u Novom Sadu stanje u gradu je pod kontrolom i ulice su prohodne, a na uklanjanju snega angažovani su svi kapaciteti ljudstva i mehanizacije iz javno-komunalnih preduzeća, rekli su predstavnici novosadskih javnih preduzeća. Iz gradskih službi su poručili da Zimska služba adekvatno funkcioniše, kako na sremskoj strani grada tako i na svim glavnim saobraćajnicama.

Visina snežnog pokrivača na Zlatiboru, najposećenijoj srpskoj planini, je 20 centimetara, ali sneg i dalje pada.

Saobraćaj u zlatiborskom kraju je otežan, ali bez zastoja. Dežurne ekipe puteva su od noćas na terenu, na magistrali nema snega, ali je kolovoz mokar i vozačima se savetuje oprezna voznja.

Čiste se i regionalni putevi na kojima je pet do 10 centimetara snega, a preko Borove glave i Kadinjače nešto pre 13 časova zabranjen je saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere.

Od prošle noći sneg intenzivno pada na području Moravičkog okruga, a visina snežnog pokrivača je od 10 do 30 centimetara. Glavni putni pravci su prohodni. Putari neprestano rade i prema njihovim rečima nema problema na Ibarskoj magistrali i na prevoju Rudnik.

Prohodan je i put Rudnik–Topola. Ukoliko se nastave padavine moguće je ograničenje kretanja teretnih vozila, ali još uvek nije doneta takva odluka.

Problema ima u Čačku gde je na gradskim ulicama usporen saobraćaj. Čitavo pre podne pešaci su umesto trotoarom morali da hodaju ulicama, a mnogi automobili ostali su "zarobljeni" na parking mestima. Na terenu su ekipe komunalnih preduzeća koje rade na čišćenju trotoara i parkinga.

Prema informacijama iz ivanjičkih puteva i njihove ekipe su angažovane i nema neprohodnih puteva.

Na području Gornjeg Milanovca bilo je problema sa snabdevanjem električnom energijom, pa je bez struje bilo oko 300 potrošača. Kvarovi na dalekovodu su otklonjeni i svi potrošači imaju struju.

U Dragačevu regionalni i državni putevi su prohodni, a seoski se čiste. Osim jednog dalekovoda sa malim brojem korisnika u Kaoni koji je u prekidu, snabdevanje električnom energijom je uredno, potvrdila je predsednica opštine za RTS.

U Kruševcu su ozbiljnije padavine krenule od ponoći i u međuvremenu je snežni pokrivač narastao na 21 centimetar.

I pored intenzivnih padavina i brzine vetra od devet metara na čas, svi putevi u Rasinskom okrugu su prohodni, javlja dopisnik RTS-a. Vozila se zbog snega na kolovozu otežano kreću, posebno na Čokotinom Brdu i u Jankovoj Klisuri od jezera Ćelije ka Blacu i prema Aleksandrovcu.

U Kruševcu je hladnije a ima i više snega nego na Kopaoniku. Temperatura je minus 10 stepeni. Put ka Kopaoniku je prohodan. Neprekidno se čisti deonica od Brzeća do Jarma zbog povremenih manjih nanosa. Ovaj sneg je kao naručen za sve koji se brinu za skijašku sezonu, tako da će od sutra u skijaškom centru raditi 12 staza.

Kolaps u Kraljevu, otklonjen kvar na trafo-stanici u Paraćinu

Sneg koji od juče intenzivno pada u Kraljevu izazvao je danas opštu pometnju na gradskim ulicama i kolaps u saobraćaju, javlja dopisnik RTS-a.

 U kraljevačkom preduzeću za puteve kažu da ne postižu da očiste sneg koji i dalje pada velikim intenzitetom. Na terenu je 15 mašina ali zbog jakog vetra smetovi u gradu dostižu jedan metar.

Najteže je vozačima na prilazu planini Goč. Saobraćaj u Ibarskoj klisuri se odvija usporeno do Ušća, odakle dalje ka Raški snega nema ni u tragu.

Oko 30 odsto domaćinstava u Paraćinu ostalo je danas bez struje, zbog zaleđivanja prekidača u trafo-stanici. Kvar je u večernjim satima otklonjen. Ostalo je još da se otklone sitniji kvarovi na niskonaponskoj mreži u pojedinim ulicama.

Električne energije nije bilo u naseljima Gloždak i Jagodnjak, kao i u delu centra grada.

Sneg pada i u Jagodini gde je više građevinskih mašina i oko 50 radnika angažovano na čišćenju pešačkih prelaza.

Na magistralnom putu Dolove, između Požarevca i Velikog Gradišta, često se dešava da putnici budu zavejani, ali ne i danas. Iako je za sada saobraćaj otežan, putevi su prohodni. Putari čiste puteve tokom celog dana i noći.

U Saboraćajnoj policiji Policijske uprave u Kragujevcu kažu za RTS da na kolovozima ima snega, ali su svi putni pravci, na području Šumadije prohodni.

Ekipe kragujevačkog Preduzeća za puteve od noćas rade na devet punktova i to bez prekida. Na terenu su specijalne mašine i kamioni, a saobraćaj se otežano odvija na usponima i brdskom području, ali, nema prekida.

Na teritoriji Kragujevca angažovano je 11 ekipa, od čega četiri na selu i sedam u gradu. Na raščišćavanju snega uključena su i dva specijalizovana vozila.

U Nišu su gradske i prigradske linije skraćene zbog nanosa snega, a sedam gradskih ekipa na putevima čisti sneg.

Sneg koji neprestano pada od posle ponoći otežava saobraćaj na Kosovu, a na prelazu Merdare vozila u koloni dugoj nekoliko kilometara za prelazak su čekala po nekoliko sati, javili su prištinski mediji. Sa prištinskog aerodroma danas je otkazano 10 letova.

Svi putevi prvog i drugog prioriteta u Srbiji su prohodni, a zimske službe uvele su 24-časovno dežurstvo, kažu u Ministarstvu saobraćaja.

"Vremenska prognoza predviđa da će se u naredna dva dana u centralnim i južnim delovima Srbije oko 10 do 20 centimetara snega nalaziti na putevima ali očekujemo, pošto smo spremni za zimsku sezonu, da neće biti nikakvih problema", kaže pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Saša Stojanović.

Iz AMSS-a podsećaju da je za vreme novogodišnjih i božićnih praznika otvoren granični prelaz Horgoš 2 (Reske) samo za putnička vozila.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара