Smotra, nagrade i pohvale najboljim pripadnicima RV i PVO

Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane obeležen je počasnom smotrom na vojnom aerodromu "Batajnica", nagradama i pohvalama najboljim pripadnicima RV i PVO, a potom i uručenjem odlikovanja pripadnicima Ministarsva odbrane i Vojske Srbije u Komandi RV i PVO i svečanošću u Domu vazduhoplovstva u Zemunu.

Na osnovu Ukaza predsednika Srbije Tomislava Nikolića, njegov izaslanik Milorad Simić, u prisustvu načelnika Generalštaba VS generala Ljubiše Dikovića i komandanta RV i PVO general-majora Ranka Živaka, uručio je 48 odlikovanja za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Srbije i za revnosnu službu pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U Svečanoj sali zemunskog Doma vazduhoplovstva održana je svečana akademija povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane. Skupu su prisustvovali načelnik Generalštaba general Diković, sa članovima kolegijuma, kao i državni sekretari u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević i Nenad Nerić, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tom prilikom, komandant RV i PVO general Živak, istakao je da je primarni i svakodnevni zadatak kontrola o zaštita suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije i zaštita bezbednosti građana i materijalnih dobara od ugrožavanja iz vazdušnog prostora.

"Kroz naš vazdušni prostor i u neposrednoj okolini godišnje se realizuje i isprati više od pola miliona letova, prosečno dnevno od hiljadu do hiljadu i po, a u letnjem periodu i više. Od toga, godišnje se realizuje više stotina letova sa opasnim materijama, odnosno skoro jedan svakog dana", rekao je Živak

Sve to, kako je istakao, u saradnji sa Kontrolom leta, budno prate dežurne snage u pripravnosti koje su spremne da reaguju na svaki slučaj odstuanja od propisanih i najavljenih parametara leta, kao i na pojavu nepoznate letelice.

Odlukom komandanta RV i PVO za dugogodišnju i uspešnu saradnju aerodromu "Nikola Tesla" dodeljena je Plaketa RV i PVO, koju je generalnom ditektoru Saši Vlaisavljeviću uručio general Živak.

General Živak uručio je zahvalnicu i naslednicima general-pukovnika Viktora Bubnja, koji su deo bogate zaostavštine darovali Vojsci Srbije i time omogućili da uniforme, odlikovanja, fotografije i drugi predmeti koji svedoče o liku i delu Viktora Bubnja budu izloženi u Muzeju "Ikar", a koje su gosti večerašnje svečanosti mogli i da pogledaju.

Dan RV i PVO obeležava se u znak sećanja na 24. decembar 1912. godine, kada je, na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи