Lekari matičnim ćelijama pomažu nepokretnom detetu

Prva operacija u Srbiji kojom će se detetu paraplegičaru oštećenja kičmene moždine tretirati transferom matičnih ćelija biće obavljena u subotu pod rukovodstvom doktora Dušana Marića, pionira u lečenju matičnim ćelijama u Srbiji, saopštio je portal "Bebac".

Ova operacija je besplatna i prva je u okviru humanitarnog pilot projekta tokom koje će tim doktora Marića u narednom periodu regenerativnom medicinom pomagati pacijentima obolelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju, navodi se u saopštenju.

Doktor Dušan Marić istakao je da je cilj projekta da pomogne ljudima koji do pomoći ne mogu da dođu usled nedostatka novčanih sredstava i da će operacije raditi besplatno bez ikakvih interesa i uslovljavanja.

"Dete koje ćemo u subotu operisati je paraplegičar, a ne mora nepokretno da provede ostatak života", naveo je Marić.

Doktor Marić dodao je da će u subotu, pored te intervencije biti obavljeno još dve transplantacije matičnih ćelija kod oštećenja hrskavice kod sportista, a da jedna ovakva procedura u inostranstvu košta između 36.000 i 40.000 evra.

Transfer matičnih ćelija koštane srži u oštećenje kičmene moždine do sada se nije radio u Srbiji, a izvodi se tako što se matične ćelije izoluju iz srži kosti, nakon čega se pripremaju i pod kontrolom rendgena ubrizgavaju na mesto oštećenja.

Sama intervencija ne traje više od sat vremena, a operacija u subotu biće izvedena bez asistencije stranih stručnjaka iz oblasti regenerativne medicine.

Uz doktora Dušana Marića stručni tim činiće doktor zadužen za pripremu matičnih ćelija Džihan Abazović, kao i ortopedski tim bolnice Alpha Medika, koji pruža stručnu i logističku podršku u realizaciji ovog projekta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво