Studenti sa Kembridža podučavaju đake Matematičke gimnazije

Nekadašnji učenici Matematičke gimnazije, a sada studenti na Kembridžu, već treću godinu za redom, svojim mlađim kolegama gimnazijalcima drže jednonedeljne kurseve iz matematike, informatike i fizike. Korist je obostrana, a najvažnije je da se znanje deli.

Da bi mogli da pohađaju kurs, đaci su morali da polože test koji su sastavile njihove kolege sa Kembridža.

"Dali smo im da rešavaju šest zadataka koji su malo veće težine, otprilike na nivou ispita kakav se polaže na Kembridžu. Nismo od njih tražili da urade sve, gledali smo način razmišljanja i kako zaključuju", kaže Petar Veličković, doktorand računarskih nauka na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž.

Razgovori su otvoreni, a pitanja konkretna. Govori se, između ostalog, o mašinskom učenju, kako jednostavno napraviti radio- prijemnik...

"Možemo čuti raznu primenu programiranja informatike uopšte, i to na način koji je pristupačan kako učenicima sedmog razreda tako i učenicima četvrtog", kaže učenica četvrtog razreda Matematičke gimnazije Marina Ivanović.

"Vrlo mi pomaže ovaj kurs zato što imamo priliku da naučimo dosta novih stvari od ljudi koji su, ne tako davno, bili naših godina i znaju na koji način naš mozak funkcioniše i kako treba stvari objašnjavati da bi bile najjasnije", dodaje učenik prvog razreda Aleksa Milojević.

Ni predavačima, ni đacima, ovo nije prvi susret, pa se nedostaci sa prethodnih predavanja lako otklanjaju.

"Ove godine smo proširili sastav nekim ljudima koji su prošle godine bili polaznici kursa. Po trenutnom praćenju i komunikaciji mislim da je ova nedelja bolja od prethodne", kaže Petar Veličković.

"Možda je i najvažnije od svega da mi pokažemo tim mladim ljudima koji su otišli u London, da to je samo privremeno, da se njih ne odričemo i da svakako želimo da ih uvek imamo tu, da bar na neki način sarađujemo. Ako ne mogu da se vrate u Srbiju da bar pomognu ili da učestvuju u zajedničkim projektima sa nama i da ih nismo zaboravili i otpisali", kaže direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Sledeće godine biće još više predavača. Ovog decembra prijemne ispite na Kembridžu polagalo je 15 učenika Matematičke gimnazije. Koliko njih će steći indeks tog britanskog univerziteta, znaće se početkom 2016. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво