Zašto je lakše podmititi nego prijaviti?

Pola miliona građana Srbije je nekoga podmitilo, a da ni hiljaditi deo od toga nije prijavljen, a kamoli sudski procesuiran. No, nisu problem spore institucije - podmićivanje ne prijavljuju ni građani.

Ako ste lekaru, saobraćajcu, službeniku u poslednja tri meseca dali mito, spadate u grupu od čak pola miliona građana! Ili, prema podacima UNDP - osam odsto stanovnika Srbije. Brojka zvuči šokantno, ali nije ni najveća ni jedinstvena.

Nemanja Nenadić iz "Transparentnost Srbija" kaže da je to zato što su veoma slični rezultati bili u svim istraživanjima javnog mnjenja, ponekad i veći.

"To jeste zabrinjavajuće, posebno ako se poredi sa brojem slučajeva koji su došli do nadležnih organa", dodaje Nenadić.

I upravo je tu najveći raskorak. Naspram 500.000 slučajeva sitne korupcije, stoje brojevi u tužilaštvima i sudovima sa mnogo manje nula. U tri osnovna tužilaštva u Beogradu za davanje mita ukupno je podneto samo 14 prijava! Na nivou republike, za prošlu godinu - ukupno 84 prijave.

U periodu od 2014/2015 godine Prvo osnovno tužilaštvo imalo je osam prijava, Drugo osnovno tužilaštvo četiri, Treće osnovno tužilaštvo dve a Republičnko javno tužilaštvo za 2014. godinu 84 prijave na teritoriji cele Srbije.

Još manje je sudskih presuda. U tri osnovna suda u Beogradu, ukupno su donete 3 presude - po jedna presuda u Prvom, drugom i trećem osnovnom sudu.

Zašto je raskorak između onih koji tvrde da su dali mito i sudskih presuda za to krivično delo toliki? Na prvu loptu bi se reklo - sporost sudova. Što nije sasvim tačno.

"Čovek koji da mito može biti oslobođen od kazne, ali ne postoji obaveza u krivičnom zakoniku da se takvo lice oslobodi", ističe Nenadić.

Oni koji su nudili mogućnost anonimnog prijavljivanja korupcije u zdravstvu SMS-om , kažu da su stizale su prijave iz cele Srbije, ali nijedna do suda.

"Uvek smo dolazili do toga da građani nisu bili spremni da potpišu prijavu i da uđu u ono što je institucionalno rešavanje tog slučaja", kaže Nenadić.

Da bi se to promenilo, mora se pokazati da prijavljivanje davanja mita ima smisla.

"Desilo se u Užicu da lekari jesu osuđeni za slučaj korupcije, ali da nisu izgubili licencu, i zato sada radimo sa komorom da liste licenciranih lekara budu objavljene", kaže Nataša Čorbić iz "Srbija u pokretu".

Ako vam doktori traže mito, to možete prijaviti i direktno Ministarstvu zdravlja. Kako je potvrđeno u tom minsitarstvu, trenutno razmatraju 70 prijava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије