Otkrivena bista kralju Aleksandru Ι Karađorđeviću

Gradski menadžer Goran Vesić i princ Aleksandar Karađorđević otkrili su bistu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u dvorištu osnovne škole "Kralj Aleksandar Prvi" na Novom Beogradu.

Goran Vesić je nakon otkrivanja biste rekao da kralj Aleksandar, nažalost, u Beogradu nema ni svoju ulicu ni spomenik, a do danas nije imao ni bistu.

"To je nešto što sigurno treba da promenimo. Ova bista je važna i značajna jer je otkrivena u dvorištu škole koja nosi njegovo ime, ali Beograd će morati da se oduži kralju Aleksandru na način koji on zaslužuje jer je on značajna ličnost u našoj istoriji", rekao je Vesić koji je bistu otkrio sa princom Aleksandrom Karađorđevićem.

Zahvalivši svima koji su inicirali postavljenje biste, gradski menadžer je rekao da veruje da će bista podsećati učenike na sve ono što je kralj Aleksandar uradio za Srbiju.

Vesić je istakao da je premijer Aleksandar Vučić Skupštini grada juče podneo inicijativu da se u beogradskom parku Manjež podigne spomenik Stefanu Nemanji.

"U Skupštinu grada juče je stiglo pismo premijera Vučića, kao građanina Beograda, da se u parku Manjež podigne spomenik osnivaču srpske države i rodonačelniku loze Nemanjića, Stefanu Nemanji", rekao je Vesić.

Kako je obrazložio, premijer je u pismu naveo da Beograd nema nijedan spomenik Nemanjićima, ako se izuzme spomenik Dušanovom zakoniku ispred Palate pravde.

"Mi ćemo veoma brzo doneti odluku na osnovu predloga koji je podnet, oformićemo Odbor i verujem da bismo, nakon sprovođenja konkursa, mogli da imamo jedan zaista veličanstven spomenik Stefanu Nemanji i da će to biti početak da se u Beogradu podignu spomenici i svih drugih srpkih vladara koji uradili nešto dobro za ovaj narod", zaključio je Vesić.

Nakon otkrivanja biste u školi "Kralj Aleksandar Prvi" je održana proslava povodom proslave Dana škole, a prisutnima se obratio i princ Aleksandar Karađorđević.

Rekao je da je veoma srećan, ponosan i zahvalan svima koji su omogućili otkrivanje biste njegovog dede, kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

"Pre sto godina, sa svojom vojskom i narodom prešao je preko Albanije i podneo sve teškoće kojima su Srbija i srpski narod bili izloženi. Nažalost, posle Drugog svetskog rata, njegov lik bio je gurnut u zaborav", rekao je princ Aleksandar.

Događaju su, između ostalog, prisustvovali i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i direktor škole "Kralj Aleksandar Prvi" Milan Pušica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво