Šoder: Srbija pozitivno reagovala na izbegličku krizu

Šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Beogradu (UNHCR) Hans Fridrih Šoder ocenio je da je Srbija pozitivno reagovala na migrantsku krizu i na human način pomogla izbeglicama sa Bliskog istoka.

"Građani Srbije humano su primili izbeglice, jer dobro razumeju kroz šta prolaze ti ljudi. Civilno društvo je dobro reagovalo, a Vlada Srbije je bila postojana, ona je na najvišem nivou odmah reagovala i govorila u odbranu izbeglica", rekao je Šoder na konferenciji britanskog časopisa Ekonomist "Svet u 2016" u Beogradu.

Šoder je istakao da nisu sve zemlje dobro reagovale kao Srbija i da se Evropa nije ponela kako joj priliči.

"Mi smo tražili da se organizuje dolazak izbeglica iz Sirije. To se nije dogodilo i zato imamo krizu. Oni se sada kreću po blatu, neorganizovano i to nije slika EU 21. veka", naveo je Šoder.

Šef predstavništva komesarijata UN tvrdi i da su najave pojedinih zemalja da će pomoći povezivanje razdvojenih porodica populistička mera koja će "izazvati više problema, nego rešenja".

"Situacija na proleće zavisiće od toga kako se postupalo na lokalnom i regionalnom nivou, ali odgovor mora da bude human i u skladu s vrednostima UN", objašnjava Šoder.

Direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lot upozorio je da se broj dece koja sa Bliskog istoka dolaze u Evropu udvostručio tokom krize.

Prema rečima Sen Lota, od ukupnog broja izbeglica 16 odsto su deca do pet godina starosti, a pet odsto su deca mlađa od dve godine.

"Ta deca moraju da jedu, neophodne su im zimske jakne, to sve košta i mi se trudimo da pomognemo", istakao je direktor Unicefa koji je takođe pohvalio postupanje Srbije.

Situacija u regionu

Na skupu je govorila i ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko koja je navela da dnevno u proseku kroz tu zemlju prođe 4.000 izbeglica, a da je od početka krize prošlo pola miliona migranata.

"Mi smo morali da podignemo ogradu i zaustavimo ekonomske migrante kako bismo rešili probleme, poboljšali kontrolu, ali i pružili pomoć", rekla je ambasadorka.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić navodi da je kroz Hrvatsku od 16. septembra prošlo 510.000 izbeglica prema kojima vlasti organizovano postupaju.

"Sada je aktivan prihvatni centar u Slavonskom Brodu, u koji migranti dolaze vozovima iz Šida i tu dobijaju svu neophodnu negu kako bi mogli da nastave put", objasnio je Markotić.

"Između Srbije i Hrvatske nema ograda. Dakle, vidite da je moguća uspešna saradnja zemalja na ruti migranata", istakao je hrvatski ambasador.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво