Godišnjica ubistva srpskih mladića u Peći

Navršava se 17 godina od ubistva šestorice srpskih momaka u kafiću "Panda", u Peći na Kosovu i Metohiji, starosti između 14 i 24 godine, zločin za koji do danas niko nije odgovarao. Roditelji pozivaju nadležne da im saopšte svoja saznanja o ubistvu njihove dece, jer smatraju da imaju pravo da znaju zašto su stradali.

Sedamnaestu godinu od ubistva srednjoškolaca Ivana Obradovića, Zorana Stanojevića, Svetislava Ristića, Dragana Trifovića, Vukosava Gvozdenovića i studenta Ivana Radevića, imena njihovih ubica u policijskim i tužilačkim spisima vode se kao NN.

"Osećamo se kao da smo u magli, začaranom krugu. Gore je nego onih prvih dana kada su poginuli", kaže Milena Radević, majka Ivana Radevića.

U prvi mah taj zločin je pripisan Albancima. Međutim, u januaru prošle godine premijer Aleksandar Vučić izjavio je da ga je strah da izgovori ono na šta sumnjaju i čega se plaše, a prošle nedelje da je gotovo siguran da zna šta se dogodilo, ali da nema dovoljno dokaza.

"Bauljamo u mraku. Gotovo da sam siguran da znam šta se tamo dogodilo, ali za to nemam dovoljno dokaza. To je sve što mogu da kažem, sve drugo što bih rekao, neko bi rekao da kršim principe poštovanja institucionalnog rada", rekao je Vučić novinarima. 

Otac Vukosava Gvozdenovića, Zvonimir smatra da neko mora da odgovara zbog zločina. Mi, roditelji smo na kraju živaca, kaže Gvozdenović.

Ljubomir Ristić, otac Svetislava Ristića poručuju da kakva god da je istina, roditelji stradalih su spremni da se suoče sa time. Bolja je bilo kakva istina nego nedorečenost i tišina koja je trajala sve do neki dan, ističe Ristić.

Spisi predmeta su 18. novembra prebačeni iz Tužilaštva za ratne zločine u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

"Mi smo već zatrazili od više drzavnih organa i agencija da tužilaštvu dostave sve podatke informacije i dokumenta koja poseduju u vezi sa događajem", kaže tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radisavljević.

"Planiramo da objedinimo sva saznanja o ovom zločinu kojim država raspolaže i da na osnovu toga definišemo pravce našeg daljeg istraživanja za koje verujem da će se uspešno okončati", dodaje Radisavljević.

Dvojica maskiranih ubica 14.12.1998. godine upala su u kafić Panda. Posle njihovih rafala stradali su Ivan, Zoran, Svetislav, Dragan Vukosav i Ivan.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво