Srbi u Paralovu trpe stalne pretnje

Što je sredina u kojoj Srbi na Kosovu žive zabačenija, to je veći rizik za njihovu bezbednost. Zaseoci sela Paralova, na putu između Prištine i Gnjilana, u brdovitom su kraju. U jednom od njih je nekoliko porodica, pod stalnim pritiskom Albanaca iz susednog sela.

Nekoliko godina upadaju im u posed, seku šumu, uništavaju im voće, povrće, jedino od čega žive. I to nije sve.

"Pre dve godine tukao me je ovde, u mojoj bašti. I posle je sa sekirom bio blizu mene. Ja sam stala, iznenađena, rekoh - zakolji me, šta hoćeš mi radi, ovo je moje imanje, tvoje nije, znam dobro. E kaže ja sam kupio, ovo je moje sve, idi u Srbiju, nemaš ništa ovde", navodi Persa Stojković iz Parlova i dodaje da je mnogo puta prijavljivala policiji i Kforu incidente.

Persa Stojković je u poslednjem napadu letos, dobila modrice po telu. Lekarski izveštaj je dostavljen policiji, koja je saslušala obe strane. Onda je reagovalo i pravosuđe.

"Sudija je kod jedne jedine izjave našao za shodno da je i majka nekim postupkom remetila javni red i mir i kaznio je 50 evra novčano", objašnjava Dragan Stojković iz Paralova.

Presuda mora da se plati, ili da Persa Stojković odradi trodnevnu zatvorsku kaznu. U istom zaseoku je i porodica Trajković. I njihovo imanje je uzurpirala ista osoba.

"Oni ga rade. Dali nismo, ništa ne. Ovde baštu, dva puta su mi pojeli. Kukuruz sam sabrala...", kaže Blagica Trajković i ističe da to dugo traje.

U Paralovu je prodavnica mesto okupljanja preostalih Srba. A do nje, na putu zaustave ih i prete.

"Što ti je stomak, biće grbina, što ti je grbina biće stomak", prepričava Žika Trajković pretnje i objašnjava da je reč o pretnjama prebijanjem.

I tako, dan za danom, staračka domaćinstva čekaju da se neko seti i pomogne im. Kažu da su mladi odavno digli ruke od ovog kraja. U seoskoj školi "Sveti Sava", ove godine je osam učenika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво