Nova šansa za lečenje dece u inostranstvu

Za prvih godinu dana, o trošku Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu neophodnu pomoć dobilo je trideset devetoro dece. Za njihovo lečenje i dijagnostiku izdvojeno je 60 miliona dinara i 140.000 evra.

Ne znamo njihova imena, o njihovim patnjama i problemima roditelji nisu govorili u medijima, nismo ih upoznali posle operacija. Ali, znamo da su dobili drugu šansu. U prethodnih godinu dana, o trošku Budžetskog fonda, zbog dijagnostike, u inostranstvo su poslate analize za šesnaestoro dece, dok su za lečenje odobrena 23 zahteva. Neka deca su već bila na operacijama, a neka odlaze početkom naredne godine.

"To znači da su 23 deteta prethodno bila odbijena od strane RFZO... to je procedura, šta bi se desilo da nema ovog fonda, 23 problema bi postojala i verovatno bi mnogi mediji i izveštavali o tome, ljudi bi se mučili kako da dođu do sredstava, u pojedinim slučajevima to je bio ogroman novac, tako da je Fond opravdao svoje postojanje", kaže Tamara Lukšić Orlandić, predsednica Nadzornog odbora Budžetskog fonda.

Nadzorni odbor, koji proverava i finansijski rad Fonda, sastao se četiri puta, ali su zato adolescentni i pedijatrijski lekari održali više desetina sastanaka pokušavajući da pronađu najbolje rešenje za obolelu decu.

"Na 42 sastanka, 47 lekara je imalo jako težak zadatak da odrede koji će pacijenti imati veću korist u inostranstvu, a ko može da se leči ovde, oni su taj posao uradili na odličan način... Sada je 35 zahteva u proceduri, komisije zasedaju, kompletiraju dokumentaciju", ističe profesor Zoran Radojičić, član Nadzornog odbora Fonda.

"Najčešće su odlazila deca sa cerebralnom paralizom, neurološkim problemima", kaže Marija Joldić, članica Nadzornog odbora Fonda.

Uputstva o tome ko sve može da dobije pomoć Fonda i koje su procedure, poslate su u sve zdravstvene ustanove. U narednih desetak dana biće održani i sastanci sa direktorima tercijarnih ustanova, odnosno načelnicima pedijatrijskih službi, kako bi i lekari i roditelji znali da mogu da se obrate Fondu. Prioritet za sledeću godinu biće dolazak stranih stručnjaka u zemlju koji će obavljati intervencije, a naši lekari dobiti priliku za usavršavanje.

"Šta je najveći rezultat? Ranije ste imali svakodnevno u novinama apele za pomoć, to se maksimalno smanjilo, a ono što me raduje – ovaj fond sarađuje i sa drugim fondovima, priključuju se, zajednički rade da udruže sredstva", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U ovom trenutku na računu Fonda ima 315 miliona dinara, za narednu godinu iz budžeta će za taj fond biti izdvojeno 245 miliona dinara. Ko želi i može da pomogne Fondu, dinarski i devizni brojevi računa objavljeni su na sajtu Ministarstva zdravlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи