Novi standardi za kioske u Beogradu

Skupština grada usvojila je standarde koji propisuju novi izgled kioska u prestonici, ispred kojih ubuduće neće stajati frižideri za sladoled i piće. Domaćinstva koja imaju starije objekte, 2016. godine će plaćati manji porez, odlučila Skupština grada.

Prema izmenama Odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada, uvodi se standardizacija izgleda trafika, što znači da će postojati samo jedan tip na teritoriji grada, u različitim veličinama, među kojima će najveći imati 10,5 kvadrata.

Tri centralne opštine - Savski venac, Vračar i Stari grad tu odluku će morati da sprovedu do kraja sledeće godine, a ostalim opštinama se ostavlja rok do kraja 2018. godine.

Frižideri za sladoled i za pića više neće moći da stoje ispred kioska, već samo u njemu..

Predloženo je da se tip, veličina, izgled i druge karakteristike kioska i manjeg montažnog objekta utvrđuju aktima, koje donosi gradonačelnik, i to, jednim aktom za kioske koji će se postavljati na području tri centralne opštine - Vračar, Savski venac i Stari grad, i drugim aktom za kioske i manje montažne objekte koje će biti postavljani na području ostalih opština.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da su navedene odluke deo napora Skupštine grada da uvede red u gradu, odnosno da se utvrdi šta može da se postavlja na ulicama i gde mogu da stoje tezge i privremeni objekti.

Gradonačelnik, dodao je Vesić, donosi pravilnik koji će urediti tip i veličinu objekata, a jedna vrsta kioska važiće za Vračar, Savski venac i Stari grad, dok će za ostalih 14 opština postojati još dva tipa kioska.

"Ideja je da se prekine sa praksom da kiosci imaju po pet, šest frižidera, kao na vašaru. Više nećemo imati situaciju da neko dobije kiosk i zauzme još toliki prostor oko kioska", naveo je Vesić.

Na teritoriji tri centralne opštine, dodao je, neće više biti moguće postavljanje tezgi, osim kada su u pitanju manifestacije privremenog karaktera.

"Time dajemo značajan doprinos uvođenju reda u centar grada", objasnio je Vesić.

Podsetio je i da su ranije donete odluke da na tri centralne gradske opštine budu ukinute zatvorene bašte i da se uvede jedinstvena boja suncobrana, a sve kako bi Beograd počeo da liči na pravi evropski grad i "da u gradu ne bi imali sve i svašta".

Gradski menadžer je podsetio i da je počelo pretvaranje centra grada u pešačku zonu, da se ove godine radi ulica Vuka Karadžića, a da će se zatim raditi Obilićev venac i ulica Cara Lazara, kako bi u narednih pet godina centar grada bio pretvoren u pešačku zonu.

Odbornik DS-a Zoran Alimpić je kritikovao što se menjaju odluke koje su dva puta do sada menjane, između ostalog, navodeći da sumnja da će gradonačelnik u predviđenom roku doneti potreban pravilnik, jer to nije uradio prethodnih puta.

"Sada opštine delimo na dve grupe, za tri centralne se uvode jedna pravila, a za preostalih 14 druga", naveo je Alimpić.

Alimpić je ocenio i da se odlukom da veličina kioska bude 10,5 kvadrata, umesto dosadšnjih 9,5 kvadratnih meetara, favorizuju pojedini proizvođači.

Manji porez na imovinu za stare kuće i stanove

Domaćinstva koja imaju starije objekte, 2016. godine će plaćati manji porez, odlučila je danas Skupština grada, koja je izmenila i granice pojedinih zona pa će tako žitelji delova Čukarice, Novog Beograda, Zvezdare i Surčina ubuduće biti u niže rangiranoj zoni i plaćati manji porez na imovinu.

Izmenom Odluke o visini stope amortizacije, povećana je godišnja stopa amortizacije sa 0,8 na jedan odsto, koliko može maksimalno da iznosi po zakonu, za objekte obveznika koji ne vode poslovne knjige - fizička lica.

Maksimalno ukupno umanjenje poreske osnovice po osnovu amortizacije ostaje 40 odsto, koliko je i propisano Zakonom o porezima na imovinu.

Šef Odborničke grupe DS-a Balša Božović rekao je da povećanje stope amortizacije sa 0,8 na jedan odsto građanima neće doneti ništa, odnosno da će eventualno dovesti do smanjenja poreza za 100 do 200 dinara i to ne za sve građane.

"Visina stope amortizacije ne utiče na život građana, to je samo demagogija. Neki moraju da prodaju kuće i stanove da bi mogli da žive i plate porez koji im je previsok, što mnoge od njih tera da beže iz Beograda", rekao je Božović tvrdeći da se porez smanjuje uglavnom u delovima grada gde SNS ima glasače.

U tom kontekstu, Božović je najavio da će DS predložiti novi Zakon o porezu na imovinu koji će predviđati ukidanje poreza na stan u kojem neko živi.

Odbornik Samostalnog DSS-a Nebojša Bakarec poručio je demokratama da "nemaju moralno pravo" da izlaze za govornicu po nekim tačkama, kao što su Beograd na vodi, komunalne teme".

"Čuli smo da će DS predložiti ukidanje poreza na stan, a nakon 13 godina vlasti u Beogradu i devet u Srbiji, nisu to sproveli. Obećavaju to sad kad su opozicija i znaju da je nemoguće i to je licemerno", rekao je Bakarec.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара