"Pozdravom iz Srbije" protiv nasilja nad ženama

Do početka novembra u porodičnom nasilju u Srbiji ubijene su 33 žene. Žene se sve češće odlučuju da prijave nasilnika, ali oni često ne budu kažnjeni, pa i ovogodišnji međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama dočekujemo sa poraznom satistikom. Svi se slažu da o toj temi u javnosti treba da se govori, ali nema saglasnosti na koji način.

Pozdrav iz Srbije, zemlje u kojoj jednom u 10 dana ženu ubije partner, tako glasi spot o sprečavanju nasilja nad ženama koji je pokrenuo niz reakcija.

Autori spota koji izaziva kontroverze tvrde da su šok terapijom želeli da probude nadležne institucije, podsete ih da je Srbija potpisala Konvenciju saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i podstaknu ih da efikasnije reaguju.

"Razmišljali smo kako da reagujemo, kako da privučemo njihovu pažnju. Jer javnost reaguje, novinari su reagovali, imate komentare na društvenim mrežama, ali nekako najmanje čujemo komentare onih koji treba da menjaju zakone u Srbiji", rekla je Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Nisu još reagovale institucije, ali je reagovao poslanik i član SNS Vladimir Đukanović. Kaže da osuđuje nasilje, ali da je kampanja loša i generalizujuća.

"Po tome i po toj logici ispadamo svi mi, muževi, zapravo ljudi koji nemaju šta drugo da rade, već dođu kući s posla i tuku svoje žene. Sam pristup rešavanju problema nije da nešto agresivno nametnete. Pa nismo mi zemlja koje toleriše nasilje, niti smo društvo koje toleriše nasilje, i ne možete to agresivno da mi nametnete", kaže Đukanović.

Ipak, agresivnost, koju Đukanović zamera autorima kampanje - oni zameraju njemu, zbog oštrih reči koje je upotrebio u svom izlaganju.

"Sam govor gospodina Đukanovica je bio uvredljiv i nasilan, što pokazuje u kakvom društvu živimo", dodaje Vanja Macanović.

Đukanović ne poriče da je "možda preterao".

"Složiću se s tim da sam možda preterao, ali stvarno me iziritiralo da vidim tako nešto. Ja apsolutno osuđujem nasilje jer vi ste ipak nežniji pol", Đukanović.

Marketinški, ova šok kampanja je uspela- jer se o njoj govori.

"Ključna stvar je da budete zapaženi, pa makar i po dobru. I u moru informacija morate da kreirate neku poruku koja će biti zapažena, najgore je kada vas ne primete, bez obzira koliko je dobra poruka, ako baš ne primete, to je bačena stvar. Najbolja stvar vezana za ovu priču jeste da je kreirala diskusiju. Evo, vi pravite prilog, to je fenomenalna stvar", objašnjava Ivan Stanković iz agencije "Komunis".

Privučena pažnja i diskusija, ipak, neće same promeniti crnu statistiku na razglednicama. To bi moglo pooštravanje propisa, ali i podsticanje žena da na vreme i bez straha od odmazde prijave nasilje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара