Kako unaprediti rad učitelja

Istraživanja na kojima radi Zajednica učiteljskih fakulteta Srbije, kažu profesori, mogli bi da ponude Ministarstvu prosvete kao rešenja ili dopune postojećih zakona radi poboljšanja standarda i kvaliteta obrazovanja. U tu svrhu ovog vikenda održan je i međunarodni naučni skup o pristupu i strategijama u podršci učenju i razvoju dece.

Kakav nam je udžbenik potreban? Na koji način koristiti elektronski dodatak? Kako meriti napredak učenika? Samo su neka od pitanja koja su pokrenuta na skupu.

"Potrebni su nam udžbenici koji će podržavati proces učenja sa razumevanjem. Bitno je da se ta vizuelna sredstva koja odgovaraju senzibilitetu današnje dece koriste u funkciji pružanja podrške učenju sa razumevanjem", ističe profesorka Biljana Trebješanin.

Profesori su saglasni da je potrebno i regionalno povezivanje, jer problemi su nam slični. Sledeći skup će biti održan u Hrvatskoj gde bi trebalo da budu potpisani protokoli o saradnji pedagoških fakulteta u okruženju.

"Naša ideja je da kroz međunarodne projkete tipa 'Erazmus plus' ili 'Horizont 2020' zajednički nastupamo", kaže dekan Učiteljskog fakulteta Danimir Mandić.

A jedan takav projekat započet je u septembru u saradnji sa profesorima iz Švajcarske i Estonije.

"Sarađujemo sa vašim Univerzitetom već tri godine. Projekat treba da nam pokaže kako da školujemo buduće učitelje. A da biste bili dobar učitelj morate da se snalazite u različitim situacijama – morate da imate distancu, da dobro opažate, da analizirate situaciju s tim da vam uvek glavni cilj bude da učite decu", rekao je švajcarski profesor Frančesko Arčidijakono.

Doktor Ali Leijen sa estonskog Univerzitet u Tartu kaže da je u Beogradu jer postoji dugogodišnja saradnja fakulteta.

"Važno je da u okviru ovog projketa nađemo načina da obogatimo ono što već postoji u praksi, kako bi to bilo od koristi za buduće nastavnike, da im učinimo dostupnim naše metode", rekao je Leijen.

Ideja je da se fakulteti brinu o studentima od njihovog upisa na fakultet do odlaska u penziju, i da se staraju o njihovom konstantnom usavršavanju tokom rada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво