Preminula Dunja Lango

Jedna od najboljih voditeljki, spikerki i novinarki televizijskog prostora nakadašnje Jugoslavije, Dunja Figenvald Puletić umrla je u 74. godini.

Dunja (Lango) Figenvald Puletić rođena je 27. novembra 1941. godine u Zagrebu.

Kako je njena ćerka Srna Lango napisala na svom Fejsbuk profilu, Dunja Lango je preminula jutros posle devet časova.

"U 9.20 jutros prestalo je da kuca široko i toplo srce one koju sam volela kao nikoga nikad. Osim svega što je bila, meni je bila mama. Jedna jedina, nenadoknadiva. Otišla je dostojanstveno, kako je i živela. Bila je hrabra i duhovita do poslednje sekunde. Ostaje da budemo najbolja verzija onoga što smo od nje naučili i dobili", navela je Srna Lango i zahvalila se svima za saučešće.

Dunja Lango je završila gimnaziju, upisala studije u Zagrebu i od 1960. do juna 1967. godine radila na Radio-televiziji Zagreb.

Godine 1967, preselila se u Beograd i zaposlila u Radio-televziji Beograd. Diplomirala je na Filološkom fakuletu u Beogradu, na odseku za engleski jezik i književnost.

Radila je kao spikerka i voditeljka informativnog programa, kao i kulturno-zabavnog programa RTS-a. Vodila je televizijske prenose muzičkih festivala, kao i kvizove u čijoj realizaciji je učestvovala i kao saradnik.

Bila je predstavnica voditelja JRT-a sa svojim programom, na Osnivačkoj skupštini voditelja sveta u okviru internacionalnog TV festivala, u Monte Karlu, 1977. godine, objavljeno je na sajtu Dunje Lango.

Vodila je a zatim uređivala evrovizijske emisije. Na RTS-u je radila do juna 1999. godine, kada je otišla u penziju.

Poslata je na prinudni odmor od januara 1992. godine do decembra 1995. godine, po odluci tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Milorada Vučelića, piše na njenom sajtu.

Kada je, po završetku bombardovanja 1999. godine, ponovo stavljena na listu za prinudni odmor, na sopstveni zahtev otišla je u penziju.

Od decembra 1995. do aprila 1999. godine, bila je urednica i voditeljka emisije Modni magazin. Glumila je u filmovima Moja luda glava, Bez, Bombaši.

broj komentara 25 pošalji komentar
(petak, 20. nov 2015, 21:41) - ivan dubrovnik [neregistrovani]

Posljednjji pozdrav voditeljskoj divi

Otisla je jos jedna od legendarnih voditeljica nasih televizija.Velika dama,sjajna profesionalka,divna dusa.Neka nadje vjecni mir
u nebeskim prostranstvima.


(petak, 20. nov 2015, 11:25) - Marija [neregistrovani]

Sijećanje

Bila je fenomenalna spikerica sućut obitelji.

(petak, 20. nov 2015, 02:37) - Branko [neregistrovani]

Takvi se profesionalci retko radjaju

Saucesce porodici Dunje Lango neka joj je vecna slava

(četvrtak, 19. nov 2015, 22:07) - anonymousVera iz Niša [neregistrovani]

Saućešće povodom smrti Dunje Lango

Bilo je časno i lepo slušati i gledati Dunju na TV .Stas ,,glas ,,držanje , sve je kod nje bilo divno. Tugovaču za njom kao i za Jugoslavijom. Neka joj je laka zemlja a porodici iskreno sučešće.

(četvrtak, 19. nov 2015, 21:01) - natalija [neregistrovani]

saucesce

Iskreno saucesce porodici,zena je ostavila veliki trag i amanet o kulturi govora i ponasanja kao pravi profesionalac

(četvrtak, 19. nov 2015, 20:49) - Milan [neregistrovani]

Pocivajte u miru onako kako ste godinama "zracili" nase male, zaboravljene Jugo ekrane

Neka Vam je vecna slava!

(četvrtak, 19. nov 2015, 19:38) - Dragan R V [neregistrovani]

plemenitost

Iz nje je zracila jedna velika plemenitost, Dunja, pocivaj u Bozijem miru I nek ti je lagana crna zemlja a familiji iskreno saucesce, Amin.

(četvrtak, 19. nov 2015, 17:40) - anonymous [neregistrovani]

Hvala joj

Sećam se Dunje Lango kada je vodila emisiju Nedeljno popodne na RTS-u. Od tada mi je ostala u sećanju kao voditeljka sa izuzetno prijatnim glasom i vrlo lepa žena. Hvala joj što je naše živote učinila lepšim.

(četvrtak, 19. nov 2015, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

Iskreno saucesce

Iskreno saucesce porodici preminule Dunje koja nam je jos u ranoj mladosti ostavila pecat plemenitosti i lepote koji ce ziveti u nama ceo nas zivot.

(četvrtak, 19. nov 2015, 15:39) - Патриот [neregistrovani]

Жао нам те Дуњо!

Саучешће Дуњиној породици. Велика звезда је отишла прерано, жалосно. Зашто је била малтретирана принудним одморима, не знамо, само можемо да претпоставимо, код нас се све прашта само успех и популарност не, поготово ако је претпостављени популарног завидан и нарцисоидан.