Читај ми!

UNHCR: Srbija i Makedonija ograničile protok migranata

Dozvoljavajući prolaz samo Sirijcima, Iračanima i Avganistancima, Srbija i Makedonija su ograničile protok migranata, saopštio je UNHCR.

Portparolka UNHCR-a Melita Šunjić izjavila je da su migranti iz drugih zemalja vraćeni, tako da je na stotine njih ostalo na granici.

Prema njenim rečima, Makedonija je tri sata posle ponoći zatvorila granicu, a oko 100 ljudi je ostalo zarobljeno na ničijoj zemlji.

Pozivajući se na izjave svedoka, agencija Rojters navodi da je makedonska policija tokom noći počela da vraća migrante koji nisu iz Sirije, Iraka ili Avganistana.

"Od juče u 18 sati, Srbija je počela da u Makedoniju vraća sve koji nisu Sirijci, Iračani i Avganistanci", navela je Šunjićeva.

Nakon što je odlučeno da u Srbiju mogu da uđu samo izbegli iz zemalja zahvaćenih ratom, oko hiljadu migranata nije pušteno u Srbiju na graničnoj liniji sa Makedonijom.

Izveštač Bete u Preševu je video da policija propušta migrante iz Sirije, Avganistana i Iraka, dok migranti iz drugih zemalja ne dobijaju dozvolu da uđu u Srbiju.

Prema podacima iz prihvatnog centra u Preševu, priliv migranata se ne smanjuje i u poslednjih 12 sati kroz taj centar je prošlo 3.000 ljudi.

Sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Halimi rekao je da na dnevnom nivou kroz centar prođe između 4.000 i 5.000 ljudi.

Halimi je za agenciju Beta izjavio da se broj izbeglica u poslednjih nekoliko dana prepolovio u odnosu na broj koji je bio uobičajen do polovine novembra.

Ministar Aleksandar Vulin je potvrdio informaciju o ograničavanju protoka migranata, rekavši da se recipročne mere primenjuju prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji nema mesta. 

Slovenija je saopštila da će početi da vraća "ekonomske migrante" koji dolaze preko susedne Hrvatske.

U međuvremenu, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je da će i Hrvatska dopuštati prolaz samo izbeglicama iz Sirije, Iraka i Avganistana.

To je potvrđeno danas kada je Hrvatska odbila zahtev Slovenije da primi 162 migranta koji dolaze iz zemalja koje nisu pogođene ratom.

"Radi se o državljanima Maroka, Bangladeša, Šri Lanke, Alžira, Liberije, Konga, Sudana i Pakistana. Mi taj zahtev nismo prihvatili, ali smo obavestili kolege u Srbiji i Makedoniji da oni očito neće moći da prolaze ovom rutom", rekao je Ostojić. 

Inače, na području Đevđelije, na nekoliko kilometara duž granične linije sa Grčkom, od jutros je počelo postavljanje troslojne žičane ograde za kontrolu ulaska izbeglica i migranata, javili su makedonski mediji pozivajući se na izjave očevidaca.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво