Teška bitka za prevremeno rođene bebe

Za svaku bebu koja je rođena pre 37. nedelje kaže se da je rođena pre vremena. U svetu, godišnje, na svet pre termina dođe 15 miliona beba, a u Srbiji oko četiri hiljade. Svakog 17. novembra skreće se pažnja na probleme koje imaju novorođeni i njihovi roditelji.

Pretpostavlja se da se u svetu svako deseto dete rodi pre termina. Upozoravajući na tu statistiku, ulaz Instituta za neonatologiju u Beogradu ukrašen je čarapicama, od kojih je svaka deseta mnogo manja od uobičajene. Najmanja beba koja je u toj ustanovi dobila svu neophodnu pomoć imala je 530 grama. Mihajlovići su na prvu kontrolu doveli Nataliju.

"Ona sada ima tri meseca, rodila se u sedmom mesecu sa 750 grama i 33 centimetra. Bila je u bolnici, odakle smo izašli pre mesec i po. Sada je sve dobro", kaže Natalijina majka Radovina Mihajlović.

Svake godine, u tu ustanovu iz cele Srbije bude primljeno 900 beba, ili svako četvrto dete rođeno pre vremena, odnosno svako drugo dete koje ima manje od kilogram i po po rođenju.

Rade 365 dana u godini, i tako već 90 godina, a u ovoj instituciji se svakodnevno prepliću ljubav, strah, neizvesnost i borba i lekara i roditelja za male pacijente.

"Često zahtevaju zbog nerazvijenih pluća primenu mehaničke ventilacije, svi organi su nezreli i osetljivi. Naš institut radi dijagnostiku i lečenje te dece. Prosečna dužina lečenja je 46 dana", navodi doktorka Katarina Lazić iz Instituta za neonatologiju.

Direktorka Instituta za majku i dete, doktorka Milica Ranković Janevski, napominje da u tu instituciju dolaze bebe koje su najosetljivije i dodaje kako neonatologija u Srbiji zaostaje u odnosu na zemlje regiona, jer, kako podvlači, ta grana medicine je u tesnoj vezi sa sveopštom ekonomskom situacijom.

Međutim, ne dobija svaka beba u Srbiji odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, jer na 1.000 porođaja, u proseku, izgubimo 8,6 beba, a na jugu zemlje čak 12,4. Zbog toga iz Ministarstva zdravlja najavljuju promene u toj oblasti. Do tada, ipak dobra vest – posle tromesečne borbe, Mateja i Milija su spremni da napuste Institut za neonatologiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво