Matematika – naučna disciplina koja u Srbiji "cveta"

Već duže vreme matematika spada među naše najbolje plasirane naučne discipline u svetu, o čemu svedoče i visoki plasmani Univerziteta u Beogradu na svetskim rang listama, dok se srednjoškolci sa međunarodnih takmičenja redovno vraćaju sa medaljama.

Najbolji među najboljima u Matematičkoj gimnaziji pohađaju mentorska odeljenja. Među njima su i Luka i Aleksa, osvajači prve nagrade na nedavno završenom takmičenju u Rusiji.

"Od trećeg razreda osnovne škole sam bio na nekih pedesetak takmičenja, na oko petnaestak međunarodnih i na svakom sam uzeo medalju", kaže Luka Vukelić.

Aleksa Milojević, učenik prvog razreda, kaže da imaju mentorsku nastavu svake nedelje da rade sa profesorima u malim grupama.

"Tu su profesori sa Matematičkog fakulteta, neki nama predaju u školi a neki ne, tako da se dosta zalažu i pomažu je su vrlo stručni", kaže on.

Gimnazija je i osnovana pre pedeset godina sa idejom da se razvija podmladak i da se mladi uvode u naučni rad. A za dobre rezultate potrebna su manja sredstva nego za druge prirodne nauke, kažu profesori.

"Za jednu skupu laboratoriju za fiziku ili molekularnu biologiju naša zemlja nema, niti će ikad imati sredstava, a matematika je relativno jeftina. Tu osim table, krede papira i talenta, gotovo da ništa nije potrebno", kaže direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović.

Predsednik Društva matematičara Srbije Aleksandar Lipkovski kaže da je matematika "vrhunska intelektualna gimnastika" i da je to je njen suštinski razlog postojanja.

U Matematičkom Institutu SANU, ustanovi koja spada među pet odsto najuticajnijih svetskih istraživačkih institucija na internetu, kažu da su matematičari dobro povezani u zemlji i inostranstvu, ali i da čuvaju kontakt sa mladim naučnicima.

"Ovde je prisutna jedna politika u kojoj mi pokušavamo da sa tom grupom izuzetno talentovanih mladih ljudi očuvamo kontakt, da ih povežemo na projekte koji se realizuju u Srbiji i da oni ne budu zauvek izgubljeni za ovu našu zemlju", kaže direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović.

A naučni rezultati bi bili još bolji da je i više novca, računaju matematičari. Navode primer Azije. Šangajska regija je, na primer, utrostručila ulaganja u nauku smatrajući je ne troškom, već investicijom za budućnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво