Manastir koji odoleva vremenu

U selu Zastup kod Prijepolja završena su preliminarna istraživanja i raščišćavanja lokaliteta na kome su nedavno na prostoru od oko 250 kvadratnih metara pronađeni ostaci srednjovekovnog manastira Sveti Nikola. Prema istorijskim podacima, manastir je jedan od tri s tog prostora i jedini u Polimlju koji nije pljačkan, rušen ili spaljivan.

U kanjonu Lima, skriven od slučajnih prolaznika ali i istoričara koji su decenijama tragali za njim, pronađeni su i za arheološka istraživanja pripremljeni ostaci manastira Sveti Nikola, koji kako se pretpostavlja potiče s kraja 13. ili početka 14. veka.

"Imate jednu neverovatnu sliku jedne srednjovekovne crkve koja se u izvorima u 16. veku pominje kao crkva u Zastupu koja je prosto zidana. I umesto jednog konaka videli smo da ima dva konaka, trpezariju, zvonik, jedna pomoćna prostorija, i sve je to opasano ogradnim zidom", objašnjava direktor Muzeja Prijepolje i direktor radova Slavoljub Pušica.

Iako na samo nekoliko stotina metara od ranije pronađenih ostataka velikog manastira u Zastupu, za ovaj lokalitet znali su i radove na imanju koje je u njihovom vlasništvu duže od jednog veka dozvolili, potomci porodice Mušić.

"To smo mi uvek čuvali, da nikad ništa ne bi dohvatili ili nešto otuđili. Naši su stari ovde u ovom objektu, moj deda, ja se sećam i otac, palili na neki praznik sveće", priseća se Ćemal Mušić.

Na osnovu dosadašnjih istraživanja tokom kojih su već na površini pronađeni fragmenti fresaka i keramike, predpostavlja se da je ovaj manastirski kompleks najstariji na lokalitetu u Zastupu, ali i od većine okolnih manastira u Srednjem Polimlju.

"Po narodnom predanju, manastir posvećen Svetom Arhangelu Mihailu, zajedno sa manastirom Svetom Nikolaja veoma je bitan zato što je on zastupao sve manastire iz limske doline u Pećkoj Patrijaršiji gde se nalazi i manastir Kumanica", ističe Otac Nikolaj, iguman manastira Kumanica na Limu.

Slavoljub Pušica navodi da će se na tom lokalitetu nakon istraživanja znati šta se događalo krajem 13. i početkom 14. veka.

Uz projekat koji priprema Muzej u Prijepolju, iduće godine počinju arheološka radovi na istraživanju lokaliteta koji je osim u istorijskim zapisima, dugo bio skriven i nedostupan stručnj javnosti.

broj komentara 0 pošalji komentar