Читај ми!

Uskoro svi udžbenici na jezicima nacionalnih manjina

Svi nedostajući udžbenici na jezicima nacionalnih manjina biće uskoro obezbeđeni, poručeno je sa treće sednice Saveta za nacionalne manjine održanoj u Vladi Srbije.

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov naglasio je da je pripremljen poziv za udžbenike na jezicima nacionalnih manjina kako bi se svi nedostajući udžbenici obezbedili.

Šuvakov je izrazio očekivanje da će se u decembru krenuti sa realizacijom, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Pomoćnik ministra je dodao i da već postoji informacioni sistem koji se razvija i koji će odgovoriti na pitanja predstavnika nacionalnih saveta.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju zapretio je ranije danas protestima na jugu Srbije ukoliko brzo ne budu dostavljeni udžbenici koji su kao donacija sa Kosova poslati školama u kojima je nastava organizovana na albanskom jeziku.

Na stastanku je bilo reči i o medijima, te je državni sekretar ministra kulture i informisanja Saša Mirković rekao je da je ostvaren izuzetno dobar rezultat u privatizaciji medija.

Naveo je da je 36 medija prodato putem aukcije, kao i da su obavljeni razgovori sa RTS-im i RTV-om da se poboljša program na jezicima nacionalnih manjina u skladu sa postojećim zakonskim rešenjima koji štite javni interes.

Ministar pravde Nikola Selaković naglasio je da je Nacrt akcionog plana za unapređenje položaja nacionalnih manjina na javnim konsultacijama i pozvao nacionalne savete da iskoriste priliku da pruže sugestije i komentare na taj akt.

Selaković je najavio i naredni sastanak Radne grupe koja je radila na izradi ovog akta za sredinu novembra, kada će biti razmotrene sve sugestije dobijene tokom javnih konsultacija.

Sastankom je predsedavala ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički koja je izrazila zadovoljstvo što je, posle šest godina, ostvaren kontinuirani dijalog Vlade i nacionalnih saveta nacionalnih manjina na najvišem nivou.

"Svesni smo da postoje problemi koji se mogu rešavati brže", rekla je Udovički i dodala da postoji jedan broj pitanja koja će tražiti punu posvećenost i međusobno razumevanje i poverenje.

Predstavnici nacionalnih saveta pohvalili su redovan dijalog koji imaju sa Vladom, ali i ukazali da bi bilo poželjno da se resorna ministarstva brže odazivaju na pitanja saveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво