Status "prekobrojne" primamljiv budućim penzionerkama?

Ne čekajući konačnu odluku Ustavnog suda, koji je, zbog moguće diskriminacije, suspendovao član zakona koji je trebalo da utvrdi uslove racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, resorno ministarstvo predlaže novo rešenje. Žene koje imaju uslov za penziju, s radnog mesta odlaziće samo ako su tehnološki višak.

Pre tri nedelje, službenica iz Kraljeva Ružica Janković odbila je poziv da potpiše rešenje o svom penzionisanju. Međutim, danas bi da ode sa radnog mesta, ali kao tehnološki višak.

Smatra da je sada dosta povoljnije za žene i prihvatila bi što se nje tiče.

Ako je proglase za prekobrojnu, ne dobija otpremninu za penziju koja je u visini dve zarade – već za sve godine staža, u proseku oko 6.000 evra. Već sutradan može da podnese zahtev za penzionisanje.

"Čini mi se da sada dolazimo do druge suprotnosti, da možemo da upadnemo u drugu zamku da ćemo neke osobe time što im je država omogućila, i nagraditi", kaže potpredsednik Samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihailović.

Očekujući da će Ustavni sud potvrditi za sada privremenu odluku, resorno ministarstvo je odustalo od prethodnog rešenja – da teret racionalizacije ponesu svi koji mogu u penziju, žene sa 60,5 godina a muškarci sa 65. Izuzev onih za čijim radom postoji potreba.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički smatra da nije ni ovo rešenje loše, jer su smatrali da je ono bilo bolje.

Što se tiče finansijskog efekta takvog penzionisanja, Udovički misli da jeste nešto skuplje, ali ako pođu od stava Ustavnog suda – pravednije.

"Mi smo mislili da je važna i ova pravda da neko ne izgubi posao ako može da dođe na mesto nekoga ko je stekao uslov za penziju", kaže ministarka.

Prema novom predlogu, među ženama koje imaju uslov za penziju otkaz će dobiti samo one čije se radno mesto gasi. Ostale se, za razliku od svojih kolega, ne mogu naći na spisku prekobrojnih.

Odluka Ministarstva da promeni zakonsko rešenje ima podršku Radne grupe za kodeks radnog zakonodavstva.

"Proces ne možemo da zaustavimo jednostavno ćemo otvoriti raspravu u parlamentu da privremeno taj član izbrišemo kako bismo mogli da uradimo posao kada je u pitanju uređenje organizaciono u javnom sektoru i svim institucijama", kaže Vladimir Marinković iz Radne grupe za Kodeks radnog zakonodavstva.

Pre poslanika, mišljenje o novom rešenju daje Vlada. Idealno bi bilo, saglasni su svi, da u međuvremenu stigne i konačna odluka Ustavnog suda o tome da li je penzionisanje žena koje za to imaju uslov i pre 65. godine – diskriminacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се