Читај ми!

Verbić đacima: Čitanje pomaže da postanete ljudi

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić na Beogradskom sajmu otvorio je Školski dan, uz poruku đacima da im čitanje pomaže da postanu ljudi, a odraslima da ostanu ljudi i da postanu bolji.

"Najvažnije je da čitaju. Ja se ne bih usudio da im postavljam bilo kakve standarde šta je to dobro, šta treba čitati, šta ne", rekao je Verbić novinarima nakon otvaranja Školskog dana i istakao da odrasli moraju malo više da prate šta deca čitaju.

Obrazovni sistem, kako je podsetio Verbić, jeste po prirodi stvari prilično konzervativan i stvari se sporo odvijaju.

Međutim, svi koji su došli na sajam shvataju da je obrazovanje više od onoga što se dešava u školi, kazao je ministar.

"Nije bitno da sva čitanja posmatramo kroz lektiru, ona je tu zato što obrazovni sistem mora dati na značaju nekim vrednostima za koje smatramo da su vrednosti celog društva", rekao je Verbić i istakao da je vrlo važno da deca čitaju sve ono što žele i što im se čini da je važno.

Odgovarajući na pitanje da li su školski bibliotekari ugroženi, Verbić je rekao da tu nema nikakve dileme i da jesu.

"Ugroženi su zbog načina na koji se finansiraju, načina nabavke knjiga i načina na koji se koriste biblioteke", rekao je Verbić i istakao da nam je potreban potpuno novi model kako se koristi biblioteka.

To, kako je rekao, više nije samo magacin za knjige, mora da bude mnogo više od toga.

"Mislimo na budućnost, spasimo školske biblioteke" jedna je od tema školskog dana na Sajmu knjiga. Da li se smanjenjem broja bibliotekara dovodi u pitanje i opstanak biblioteka?  

"Moramo da naučimo učenike kako da uče, a to ne možemo ako im ne omogućimo da istovremeno rade sa velikim brojem knjiga. Moramo da uradimo nešto za školske biblioteke, koje jesu trenutno ugrožene, ali ćemo to ispraviti", rekao je Verbić.

Roksanda Ignjatović, predsednica Društva školskih bibliotekara Srbije, kaže da traže konstruktivan razgovor sa Ministarstvom prosvete kako bi se pronašlo rešenje za godinama nerešena pitanja u vezi sa statusom biblioteka. 

Ministar prosvete je napomenuo da nije razgovarao sa školskim bibliotekarima o njihovom položaju, što ne znači da to neće uraditi uskoro.

Verbić je novinarima rekao i da ovih dana počinje javna rasprava o Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja, u koju, kako je rekao, treba uključiti i dijasporu.

Ministar je, na pitanje novinara, rekao da trenutno čita knjigu koja se tiče preduzetništva i inovacija i onoga što bismo i mi uz malo više truda mogli da uradimo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво