Читај ми!

Ministarstvo: Ne krijemo ništa u vezi sa padom helikoptera

Povodom sumnji da načelnik Generalštaba Ljubiša Diković krije ključni snimak o padu vojnog helikoptera u martu ove godine, koje je danas izneo "Kurir", Ministarstvo odbrane tvrdi da je Vojska Srbije sve relevantne podatke dostavila nadležžnim organima.

Ministarstvo odbrane je, na pitanje Tanjuga o osnovanosti medijskih navoda, saopštilo da je Vojska Srbije sve relevantne podatke u vezi sa padom vojnog helikoptera stavila na raspolaganje Vojnom disciplinskom sudu i postupajućem javnom tužiocu.

Uprava Ministarstva odbrane za odnose sa javnošću je istovremeno pozvala medije da se uzdrže od preranog donošenja sudova i senzacionalizma kada je u pitanju izveštavanje o odlukama Vojnog disciplinskog suda u vezi sa padom helikoptera Mi-17.

"Podsećamo da su donete odluke rezultat utvrđivanja disciplinske odgovornosti u skladu sa vojnim propisima i da nisu u vezi sa krivičnom odgovornošću. Prvostepena presuda Vojnog disciplinskog suda nije konačna ni izvršna, i u ovoj fazi postupka ne proizvodi nikakve pravne posledice", navodi se u saopštenju.

"Vojni disciplinski tužilac u Beogradu, okrivljeni i njihovi branioci, nakon prijema presude, mogu podneti žalbu protiv prvostepene presude Vojnog disciplinskog suda u Beogradu. Ukoliko žalbe budu podnete, odluku će doneti Viši vojni disciplinski sud pri Ministarstvu odbrane", dodaje se u saopštenju.

Vojni disciplinski sudovi, podseća se, u vršenju sudske funkcije su nezavisni i samostalni, a u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije, prvostepeni vojni disciplinski sudovi su obrazovani i nalaze se u Vojsci Srbije, sa sedištem u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a Viši vojni disciplinski sud je u Ministarstvu odbrane u Beogradu.

"Radi zaštite ugleda vojničke profesije i Vojske Srbije koja uživa najveće poverenje građana i čija stabilnost ničim ne može da bude dovedena u pitanje, još jednom vas molimo da ispoštujete navedene činjenice i suzdržite se od neosnovanih nagađanja", naglašeno je u saopštenju.

Inače, list Kurir je objavio informaciju, pozivajući se na neimenovane izvore, da je iz zvanične istrage o helikopterskoj nesreći, u kojoj je poginulo sedmoro ljudi, nestao audio-snimak na kojem se čuje kako načelnika Generalšštaba Ljubiššu Dikovića obavešštavaju o poletanju letelice.

Taj list navodi da, prema istom izvoru, Diković "pokuššava da sa sebe skine odgovornost za nesreću i svali je na generale Ranka ŽŽivaka i Predraga Bandića", kojima su izrečene disciplinske kazne u prvospenom postupku Vojnog disciplinskog suda.

Kako navodi taj izvor, Dikovićev zamenik Jovica Draganić i komandant Združžene operativne komande Slavoljub Janićijević u slučaju pred tim sudom se uopššte ne pominju, iako su učestvovali u operaciji.

Helikopter Vojske Srbije sruššio se marta ove godine u šširem reonu aerodroma u Surčinu, kada je stradalo sedam osoba, među kojima beba stara pet dana, četiri člana posade i dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво