Šabić pozdravio odluku RNIDS-a o registraciji domena

Poverenik Rodoljub Šabić pozdravio je odluku Konferencije suosnivača Fondacije "Registar nacionalnog internet domena Srbije" da nazivi .RS i .SRB domena mogu da budu registrovani bez obaveznog navođenja JMBG registranta.

Rodoljub Šabić ističe i da se sa zadovoljstvom može konstatovati da odluka "Registra nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) predstavlja rezultat aktivnosti koje nisu bile nametnute odnosno uslovljene postupcima nadzora koje je Poverenik otvorio povodom podnetih prijava građana, prenosi Tanjug.

"Usvajanje savremenih standarda zaštite podataka o ličnosti krupan je i nimalo lako ostvariv cilj", rekao je Šabić.

Poverenik je istakao da nije ni realno ni racionalno očekivati da se taj cilj može postići samo preko akcija i intervencija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Šabić je rekao da je ostvarivanje tog cilja nešto što podrazumeva odgovoran odnos svih subjekata koji se bave obradom podataka o ličnosti.

"Prepoznavanje nepravilnosti u obradi podataka od strane samog rukovaoca i njihovo otklanjanje bez intervencije Poverenika, predstavlja činjenicu koja ohrabruje", rekao je Šabić.

Budući da je RNIDS svojom odlukom ipak ostavio mogućnost korisnicima koji to žele, da uz podatke o registraciji domena navedu i svoj JMBG, kako bi se izbegli eventualni nesporazumi prilikom prenosa registracije domena na drugo lice.

Poverenik je naveo da očekuje da će RNDIS preduzeti sve potrebne mere kako bi zaštitio taj i svi drugi podaci ličnosti korisnika domena koje prikuplja.

Kako je naveo, eventualno objavljivanje JMBG na internetu predstavljalo bi svakako prekomernu obradu podatka o ličnosti i samim tim nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

Poverenik je pozdravio odluku Konferencije suosnivača Fondacije RNIDS, kojom su izmenjeni Opšti uslovi o registraciji nacionalnih domena, u skladu s kojom će počev od danas, nazivi .RS i .SRB domena moći da budu registrovani bez obaveznog navođenja JMBG registranta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво