Treba li rehabilitovati Milana Nedića

Pred Višim sudom u Beogradu 12. decembra održaće se prvo ročište u postupku rehabilitacije generala Milana Nedića, piše list "Danas". Istoričar Milovan Pisari ističe da ne treba rehabilitovati čoveka koji je bio nacista i ratni zločinac.

Milovan Pisari je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da apsolutno ne treba rehabilitovati nekog ko je bio saradnik okupatora u Drugom svetskom ratu.

"Nije reč samo o saradniku okupatora, već i je on bio i jedan pravi nacista. General Milan Nedić, kao i ljudi oko njega, nisu bili samo izvršioci naredaba i naređenja nemačke vlasti, nego su se otvoreno zalagali za uspostavljanje nacionalsocijalističkog poretka u ovoj zemlji", napominje Pisari.

Prema njegovim rečima, ceo period vlade Milana Nedića od 1941. do 1944. definiše ga kao ratnog zločinca pogotovo kada je reč o učešću u holokaustu, u borbi protiv pokreta otpora, ali i politizaciji i uvođenju fašizma u Srbiji.

Govoreći o dokumentima koji se nalaze u Arhivu Jugoslavije, Pisari navodi da je građa koja se nalazi u arhivu, kao građa u drugim arhivima, potpuno otvorena.

"Svako može da je pogleda. Ona ne baca drugo svetlo na Nedićeva dela, već samo potrvđuje - ulogu u holokaustu, u genocidu nad Romima, borbi protiv pokreta otpora i drugim zločinima", ističe Pisari.

Kako kaže, postoji velika opasnost da se kao osnov za rehabilitaciju mnogih ratnih zločinaca može navesti to što nije bilo pravičnog suđenja.

"Mislim da je to zastrašujuće. Opasnost postoji. Važno je da se pitamo u moralnom smislu šta se dešava kad rehabilitujemo jednog fašistu ili nacistu. Ne mogu da govorim o pravnom aspektu kao istoričar, ali je moralni aspekt, prema mom mišljenju, u ovom trenutku najvažniji", zaključuje Pisari.

Podnosioci zahteva za rehabilitaciju Milana Nedića su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Nedićev praunuk, Aleksandar Nedić, kaže da će proces doprineti da se otkrije "prava istina" o njegovom pretku.

Sud je, podseća list Danas, dugo odbijao da započne proces rehabilitacije argumentujući to tvrdnjom da ne može da bude rehabilitovan neko ko nije bio osuđen. Stoga će podnosioci zahteva pred sudom pokušati da ospore uredbu FNRJ kojom je Nedić, bez presude, proglašen za ratnog zločinca.

Milan Nedić je bio predsednik srpske Vlade u periodu nacističke okupacije. Nediću nikada nije suđeno, zbog toga što je, kako je zvanično objavljeno, 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora. 

broj komentara 12 pošalji komentar
(subota, 10. okt 2015, 11:51) - Чича из Шумадије [neregistrovani]

Треба то добро испитати...

Много пута смо се уверили у неистине комунистичке истине... у овом случају, нико не каже, колико је срби и осталих тај исти Недић спасао стрељања и логора... има ту и сведока који ово потврђују,
Боље да се објективно сагледа улога Највећег сина наших народа и народности, колико су његове одлуке коштале српских живота и чувене пјесме... наша борба ѕахтијева, кад се гине да се пјева.....јао, моја Србијо.

(subota, 10. okt 2015, 10:52) - anonymous [neregistrovani]

neistina

Milan Nedic nije fasista to sto su pisali komunisti nije istina. Poslusajte govore popa Djuica iz Amerike, poslusajte bice vam jasnije .

(subota, 10. okt 2015, 09:29) - anonymous [neregistrovani]

Ne treba

Ja, ne treba!!!

(subota, 10. okt 2015, 08:27) - anonymous [neregistrovani]

Не бламирајте се

Наравно да не треба рехабилитовати некога који је свесно сарађивао са нацистима а сад то неко хоће да релативизује?

(subota, 10. okt 2015, 08:08) - anonymous [neregistrovani]

Glupost

Eliminisali su one heroje koji izgibose u ratu za slobodu, odstranili njihova imena sa naziva ulica a hoce da rehabilituju kvislinge koji radise sa nacistima i koji su hapsili rodoljube pa trpali po logorima. Ko je ovde lud? Zemljo Srbijo!

(subota, 10. okt 2015, 02:02) - anonymous [neregistrovani]

previse

Rehabilitacija Milana Nedica bi vec bilo previse, covek je otvoreno i dobrovoljno saradjivao sa nemackim okupatorskim snagama, i zmurio dok su oni cinili brojne zlocine nad Srbima.

(subota, 10. okt 2015, 01:15) - anonymous [neregistrovani]

Nemas pojma

Zasto se izjasnjavas o necemu o cemu nemas pojma. Procitaj knige Svetlane Velmar Jankovic na temu drugog sveskog rata i porazgovaraj sa potomcima onih koje je Nedic spasao iz logora pa onda ako imas da kazes nesto sto je bazirano na cinjenicama a ne na komunistickoj propagandi koja je totalno deplasirana, izvoli.

(subota, 10. okt 2015, 00:29) - anonymous [neregistrovani]

istinom do pomirenja potomaka

Istinom do pomirenja potomaka monarhista i komunista.
Nisu svi monarhisti bili za saradnju sa Nemcima (da bi sačuvali narod),
Većina su bili za Dražu Mihailovića i ravnogosrki pokret.
Takođe ni partizanski pokret nije bio komunistički,
jer su većina bili oni koji su bežali od ustaškog noža.

(subota, 10. okt 2015, 00:15) - anonymous [neregistrovani]

Rehabilitacija

Prvo, Dragoljub Mihailovic i Milan Nedic nisu isto, iako ih je posleratna komunisticka vlast, strpala u isti kos. Drugo, i sami partizani su saradjivali ca pokretom Dragoljuba Mihailovica u pocetku rata. Nedic je nesto drugo. To je osvedoceni neofasista, iako se pokusava sa podmetanjima, da je on jednostavno morao da radi to sto je radio, tako kako je radio. Nije morao, imao je primer Draze Mihailovica, pa je mogao njegovim stopama. Ali istoriju pisu pobednici, svuda, pa je tako bilo i kod nas...

(petak, 09. okt 2015, 23:58) - anonymous [neregistrovani]

Ne

Ne možete rehabilitovati one za koje je dokazano da su koji su svojevoljno sarađivali sa nacistima!